Amerikaanse senator Bernie Sanders stelt voor 32-urige werkweek in te voeren door AI-efficiëntie

Amerikaanse senator Bernie Sanders stelt voor 32-urige werkweek in te voeren door AI-efficiëntie
Bernie Sanders – Bron: Alex Wong/Getty Images

Key takeaways

  • De Amerikaanse senator Bernie Sanders stelt een 32-urige werkweek voor die mogelijk wordt gemaakt door AI-gestuurde efficiëntie.
  • De verhoogde productiviteit van AI zou werknemers meer tijd moeten geven voor persoonlijke bezigheden, familie en vrije tijd.
  • Sanders pleit voor beleid dat ervoor zorgt dat mensen uit de arbeidersklasse delen in de voordelen van AI-gedreven winsten.

Senator Bernie Sanders is van mening dat de vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI) direct ten goede moet komen aan werknemers door een kortere werkweek mogelijk te maken. Tijdens een interview op de Joe Rogan Experience podcast gaf Sanders zijn visie op het gebruik van AI-gestuurde efficiëntie om de standaardwerkweek terug te brengen van 40 uur naar 32 uur.

Hij benadrukte dat de toegenomen productiviteit door AI niet tot banenverlies zou moeten leiden, maar werknemers juist meer tijd zou moeten geven voor persoonlijke bezigheden, familie en vrije tijd. Dit concept komt overeen met Sanders’ introductie van de “Thirty-Two Hour Workweek Act” vorig jaar, die een gefaseerde invoering van een 32-urige werkweek over vier jaar voorstelt.

Zorgen over de impact van automatisering op werk

Sanders erkent de bezorgdheid over wijdverspreide automatisering en de mogelijke impact ervan op het menselijke doel. Hij suggereert dat mensen in staat zijn om bevredigende alternatieven te vinden voor traditioneel werk, en benadrukt de behoefte aan creatieve oplossingen terwijl de technologie blijft evolueren.

Sanders heeft consequent zijn bezorgdheid geuit over de mogelijke gevolgen van een ongecontroleerde ontwikkeling van AI, vooral wat betreft de verdeling van de voordelen. Hij maakt zich zorgen dat de voordelen van AI op onevenredige wijze rijke investeerders en bedrijven zouden kunnen verrijken, terwijl individuen uit de arbeidersklasse achterblijven.

Mark Cuban

Het standpunt van Sanders staat in contrast met dat van miljardair-ondernemer Mark Cuban, die gelooft dat AI uiteindelijk nieuwe kansen op werk zal creëren. Cuban wijst op historische precedenten waar technologische vooruitgang traditionele rollen heeft verstoord, maar ook nieuwe industrieën en werkgelegenheidssectoren heeft voortgebracht.

Het debat over de invloed van AI op de beroepsbevolking gaat door, waarbij Sanders pleit voor beleid dat ervoor zorgt dat werknemers delen in de voordelen van de verhoogde productiviteit die door AI wordt aangedreven.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00