Berlijn houdt Marzahner Seilbahn nog minstens tien jaar operationeel

De exploitatie van de kabelbaan in de Gärten der Welt in Berlijn is voor nog eens een periode van minstens tien jaar verzekerd. Dat heeft de dienst Milieu en Mobiliteit van de Berlijnse Senaat aangekondigd. De kabelbaan moet de verbinding met het plaatselijke openbaar vervoer garanderen.

Berlijn heeft voor de verdere activiteit van de Marzahner Seilbahn de volgende tien jaar een budget van 15 miljoen euro voorzien.

Internationale Tuintentoonstelling

Bettina Jarasch, Berlijns Senator voor Milieu en Mobiliteit, benadrukte dat de kabelbaan een klimaatvriendelijke reis naar de Gärten der Welt mogelijk maakt, maar voegde eraan toe dat ook veel inwoners van de stad de kabelbaan gebruiken om de verplaatsing tussen Hellersdorf en Marzahn te maken.

De kabelbaan werd vijf jaar geleden ter gelegenheid van de organisatie van de Internationale Tuintentoonstelling in het Kienbergpark in Berlijn geopend. De toekomst van de Marzahner Seilbahn bleef lange tijd onzeker.

Het overheidsbedrijf Grün Berlin, verantwoordelijk voor de milieuvriendelijke stadsontwikkeling, heeft nu echter voor de verdere uitbating van de infrastructuur een akkoord gesloten met Leitner Seilbahn Berlin, beheerder van de Marzahner Seilbahn.

Door de nieuwe overeenkomst kan de kabelbaan op lange termijn worden gehandhaafd als een verdere vertakking van het plaatselijke openbare vervoer, waarbij een toegang wordt geboden tot de Gärten der Welt, het Kienbergpark en het Wuhletal. 

Bettina Jarasch, Berlijns senator voor Mobiliteit, noemt de kabelbaan een uitstekend voorbeeld van een stadsvriendelijk en innovatief toerisme. “Naast een klimaatvriendelijke verplaarsing, biedt de kabelbaan een adembenemend uitzicht over het park en de stad”, werpt Jarasch op.

“Er kan trouwens worden vastgesteld dat niet alleen toeristen van de kabelbaan gebruik maken. Ook vele lokale bewoners maken van het aanbod gebruik om zich tussen Hellersdorf en Marzahn te verplaatsen.”

Jarasch erkent dan ook opgetogen te zijn dat de kabelbaan ook in de toekomst operationeel zal blijven. “Op basis daarvan zal de lokale overheid bekijken op welke manier de kabelbaan nog beter inhet openbaar vervoer kan worden geïntegreerd”, voert ze aan.

Duurzame troef

Christoph Schmidt, directeur van Grün Berlin, noemt de kabelbaan als een belangrijke duurzame troef voor de verdere ontwikkeling van de Gärten der Welt, die jaarlijks door meer dan een miljoen mensen worden bezocht.

“Dankzij de kabelbaan komen minder bezoekers met de eigen wagen naar de tuinen”, beklemtoont hij. Het voorbije jaar maakten ongeveer 600.000 passagiers van de kabelbaan gebruik om de Gärten der Welt te bezoeken. Dit betekent dat de kabelbaan bijna de helft van de volledige bezoekerstrafieken naar de tuinen voor zijn rekening neemt.

De kabelbaan verbindt het metrostation Kienbergpark met het dalstation Gärten der Welt op de Blumberger Damm. De dienstverlening op de route, die een afstand van anderhalve kilometer overbrugt, zal in de toekomst nog verder worden uitgebreid.

Dankzij de kabelbaan, die over vierenzestig cabines beschikt, kan de reiziger zich in een tijdsbestek van vijfendertig minuten van het Berliner Hauptbahnhof naar het Kienbergpark verplaatsen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20