Met welke beperkingen moet je rekening houden als je gratis zichtrekening opent?

Het merendeel van de banken biedt meerdere formules aan wanneer je een zichtrekening wenst te openen. Meestal kan je kiezen voor een gratis pakket. Maar welke beperkingen gelden er in dat geval?

Waarom is dit belangrijk?

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij een vraag van een lezer. Die vroeg zich af waarom het een goed idee is om een gratis zichtrekening te openen. Of ben je toch beter af met een betalende formule? Heb je ook een vraag voor de redactie? Twijfel niet, en stuur die naar dit adres.

In het nieuws: Een gratis zichtrekening (voor volwassenen) is niet op maat van iedereen.

  • Wie nog vaak een beroep doet op traditionele diensten, zoals geldoverschrijvingen aan het loket, is beter af met een betalende zichtrekening. Bij de gratis formules moet je doorgaans betalen voor die diensten, of zijn die zelfs niet beschikbaar. We laten ons licht schijnen over de vier grootbanken.
    • Hello-pack is de gratis formule van Hello Bank, dochteronderneming van BNP Paribas Fortis. Wie zo’n rekening afsluit, kan kosteloos aan eender welke automaat geld opvragen. Maar het gaat hier om een pure digitale rekening, wat betekent dat je bijvoorbeeld geen transactie aan het loket kunt doen. BNP Paribas Fortis zelf biedt enkel twee betalende formules aan (zie verder).
    • Belfius biedt de gratis Pulse-rekening aan. Via die formule kan je jaarlijks tot 24 gratis geldopvragingen doen aan bankautomaten van concurrenten. Daarna betaal je 0,5 euro per geldopname. Hetzelfde tarief geldt aan het loket (vanaf de eerste geldopname). Opnames aan de automaten van de staatsbank zijn onbeperkt gratis. Het is de bedoeling dat je de rekening voornamelijk gebruikt voor elektronisch bankieren.
    • De Basisrekening is de gratis formule van KBC. Wie zo’n rekening heeft, kan tot maximaal 24 geldopnames doen aan een automaat van de concurrent. Net zoals bij Belfius kunnen de klanten onbeperkt geld opvragen aan de eigen automaten. Daarna kost zo’n verrichting 0,5 euro. Geldopnames aan een loket kosten zelfs 2 euro.
    • ING brengt momenteel geen gratis zichtrekening (voor volwassenen) aan de man.

Universele bankdienst als goedkoopste alternatief voor de gratis zichtrekening

Vergeet niet: Sinds begin 2022 kan je bij elf banken aankloppen voor een universele bankdienst. Die dienstverlening moet voorkomen dat niet-digitale klanten riante bedragen moeten betalen om manuele verrichtingen te doen. De universele bankdienst mag maximaal 60 euro per jaar kosten.

  • Als onderdeel van dat pakket moeten de banken onder meer jaarlijks minstens 60 manuele verrichtingen en 24 geldopnames toelaten.

Opmerkelijk: De banken hanteren uiteenlopende tarieven. We nemen opnieuw de vier grootste spelers als voorbeeld.

  • Bij BNP Paribas Fortis betaal je het maximumtarief van 60 euro per jaar.
  • Belfius laat je eveneens 60 euro per jaar betalen.
  • Bij ING betaal je 54 euro voor de zogenaamde Groene Rekening.
  • KBC is de goedkoopste speler van de vier grootbanken. Die financiële instelling vraagt 39 euro per jaar voor de universele bankdienst.

Er zijn goedkopere zichtrekeningen, maar…

Indien je nog meer verlangt van je zichtrekening, kan je voor één van de andere betalende formules kiezen.

  • Bij BNP Paribas Fortis kost de duurste formule – Premium Pack – 90 euro per jaar. In dat pakket zitten onder meer 2 kredietkaarten en onbeperkte geldopnames (aan eender welke automaat). Opmerkelijk: je kunt maximaal 12 manuele verrichtingen per jaar doen, wat minder is dan de universele bankdienst. Voor de zogenaamde Comfort Pack betaal je 42 euro per maand, maar dan moet je het wel doen zonder (kosteloze) manuele verrichtingen.
  • Belfius rekent jaarlijks 42 euro (zonder kredietkaart) aan voor de rekening Beats Star. In tegenstelling tot de universele bankdienst kan je slechts één papieren overschrijving per maand doen. Het prijskaartje voor de rekening Star loopt op tot 90 euro. Beide zichtrekeningpakketten komen overigens met enkele verzekeringen, waaronder een aankoopbescherming.
  • Bij ING betaal je voor de goedkoopste gewone formule – Do Basic – 22,8 euro. Die rekening komt wel met enkele beperkingen, waaronder maximaal 3 geldopnames per maand aan een niet-eigen automaat. Wie kiest voor de zichtrekening ‘Do More’ betaalt 5 euro per maand. Met die rekening kan je onbeperkt geld afhalen. Net zoals bij Belfius zitten er in die laatstgenoemde rekening enkele verzekeringen, waaronder een annulatieverzekering voor tickets.
    • ING kent overigens een korting toe aan klanten die hun salaris, pensioen of minstens 700 euro per maand op de zichtrekening Do More laten storten. Het tarief daalt dan tot 22,8 euro per maand.
  • De Plus-rekening van KBC springt in het oog omdat die evenveel kost als de universele bankdienst: 39 euro per jaar. Maar in tegenstelling tot die formule moet je bij het Plus-pakket geen rekening houden met een beperkt aantal manuele verrichtingen, leert het tariefblad van KBC. Bij de universele bankdienst van de bank is dat aantal beperkt tot maximaal 60.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.