Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: ben je overgekwalificeerd voor deze functie?

Voordat je aan een sollicitatiegesprek deel gaat nemen, weet je al dat je doorgaans de meest uiteenlopende vragen voorgelegd kunt krijgen. Zo kan een werkgever bijvoorbeeld aan je vragen of je denkt overgekwalificeerd te zijn voor de vacante job, maar ben je ook werkelijk bereid om een eerlijk antwoord te geven op deze vraag? Gelukkig hebben we de expertise van een carrièredeskundige in geroepen om je te helpen bij het beantwoorden van de vraag: “Ben je overgekwalificeerd voor deze functie?”

Correcte antwoorden op de vraag ben je overgekwalificeerd voor deze baan

Bij het formuleren vaneen correct antwoord op deze vraag zul je er in alle gevallen rekening mee dienen te houden dat je dit aan gaat [passen aan je specifieke omstandigheden en de functie waar je voor solliciteert. Je kunt voor het beantwoorden van deze vraag onder andere één van de volgende voorbeeldantwoorden gebruiken als basis:

 • Te hoog gekwalificeerd zou ik niet direct willen zeggen: sommige mensen zijn van mening dat ik niet overgekwalificeerd ben, maar juist voldoende gekwalificeerd. Het is in mijn ogen bovendien zo dat je met iemand geen probleem kunt hebben op het ogenblik dat hij, of zij, het werk beter uitvoert dan je aanvankelijk had verwacht.
 • Gelukkig heb ik genoeg jaren levenservaring om over mezelf te kunnen zeggen dat ik in staat ben om mijzelf te concentreren op de toekomst. Voordat we verder gaan praten over mijn recente verleden, de titels die ik al heb weten te behalen en voormalige salarissen, kunnen we wellicht eerst even kijken naar mijn sterke kanten, vaardigheden en op welke wijze ik heb me heb gemanifesteerd op de carrièreladder, in het bijzonder op het vlak van de steeds vernieuwende technologie?
 • Ik hoop dat u iemand in dienst wilt gaan nemen met een gedegen ervaring en competenties zoals die van mij. U zult dan immers al vrij snel inzien dat op mijn leeftijd vaak geen sprake meer is van een zekere vooringenomenheid op het ogenblik dat iemand eenmaal een baan heeft weten te bemachtigen, terwijl hij of zij weet dat deze functie eigenlijk de grootste fout is die er kan worden gemaakt. Om die reden zou ik dan ook een creatief idee willen presenteren: als u het goed vindt zou ik graag bij wijze van proef voor de duur van een maand, zonder verplichtingen, bij u komen werken zodat u de kans krijgt om mij en mijn werk te observeren en vervolgens uw oordeel kunt vellen over mijn kwaliteiteden. Dit zal overigens ook meteen uw personeelsprobleem oplossen zonder dat u onnodige risico’s loopt. Op de werkvloer kan ik me immers prima redden zonder het uitgebreide toezicht dat bijvoorbeeld een minder ervaren werknemer nodig zal hebben. Wanneer kan ik met de werkzaamheden beginnen?
 • Ik was erg trots op het werk als een hoofdverpleegkundige, maar ik vind het eveneens erg leuk om weer terug te keren naar het werken met patiënten.
 • Ik voel me gevleid dat u denkt dat ik een headhunter ben en naar een andere baan over wil stappen zodra er een interessant aanbod op mijn levenspad verschijnt. Zo zit ik echter niet in elkaar en deze baan is bovendien zo aantrekkelijk voor mij dat ik bereid ben om een ​​contract te ondertekenen voor een betrekking van minimum van 12 maanden. Er zal in dat geval dus geen verplichting voor u bestaan om me langer in dienst te houden wanneer ik u niet weet te overtuigen dat ik de beste kandidaat ben voor deze functie.
 • Ik ben naar hier gekomen omdat dit een bedrijf is dat volop in beweging is en ik samen met de onderneming door wil groeien. Met meer dan de minimale ervaring in mijn mars moet dat geen enkel probleem opleveren, Ik ben zelfs in staat om uw bedrijf een direct rendement op uw investering te bieden. Het is dan ook een verloren kans om iemand, zoals ik, met de gewenste vaardigheden en juiste werkhouding om niet direct in dienst te nemen.
 • Mijn gezin is vandaag de dag volledig en ik ben ook niet meer bezig met zaken zoals het verwerven van een titel en een overdreven hoog salaris, ik wil me alleen maar graag bezig houden met leuke werkzaamheden. Na een korte uitleg ben ik dan ook prima in staat om mijn werk op tijd klaar te krijgen en het even goed te doen als elk ander lid van uw team. Ik weet zeker dat we het eens kunnen worden over een salaris dat past bij uw budget. Wanneer kunnen mijn tijd in dienst gaan stellen in die van u?
 • Inkrimpingsacties hebben ervoor gezorgd dat de kennis van de wat oudere generaties allerlei hiaten laat zien met als gevolg dat er in het personeelsbestand niet altijd voldoende kandidaten te vinden zijn die op een kalme, stabiele en betrouwbare manier voor een dagelijkse continuïteit kunnen zorgen en deze ervaringen aan de jongere werknemers door kunnen geven. Ik kan echter een prima baken en begeleider zijn was ik immers ook een marketing manager die er alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat de geschiedenis van een mislukte productlancering zich niet nog een keer zou kunnen herhalen.
 • Zoals u wellicht al heeft opgemerkt heb ik eerder een hogere functie bekleed, maar deze baan is precies wat ik zoek. U biedt me immers de gelegenheid om het een zo gewenst evenwicht te bereiken. Ik ben namelijk op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar wel binnen een functie die een beetje minder intens is zodat ik meer tijd door kan brengen met mijn gezin.
 • Het salaris dat ik zal gaan verdienen is niet mijn hoogste prioriteit. Niet dat ik er helemaal geen waarde aan hecht, maar ik ben bereid om voor minder geld te gaan werken. Mijn doel is namelijk om op gelijk niveau te blijven met de managers van alle leeftijden, de huidige technologie bij proberen te blijven en u niet in de steek te laten op het ogenblik dat een ander bedrijf met een interessante aanbieding over de brug mocht komen. Mijn plezier in mijn werk is nu eenmaal van veel groter belang dat het snel carrière kunnen maken.
 • Mijn ervaring zal een aanwinst betekenen voor het bedrijf en daarnaast zal deze me uitstekend van pas komen om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Ik heb namelijk de opleiding en ervaring om gemakkelijk in het bijzonder team hier te passen.
 • Ik heb ervaring en kennis om de uitdagingen van deze vacature aan te kunnen gaan. Mijn volwassenheid zal, samen met mijn ervaring, mij in staat stellen om ​​geweldig werk af te leveren en een absolute toegevoegde waarde te hebben voor het bedrijf.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20