Bellen we binnenkort via Amazons digitale assistent naar onze grootouders in rusthuizen?

Amazon werkt aan een gecentraliseerd programma voor ziekenhuizen en woonzorgcentra. Dat maakte het bedrijf maandag zelf bekend. Amazon wil ziekenhuizen en WZC’s voorzien van hun stembesturingsprogramma Alexa, dat personeel en bewoners over het hele gebouw kan bijstaan.

Een papiertje onder de deur schuiven om de bewoners van woonzorgcentra te informeren over de nieuwe regels, het is een vaak voorkomende praktijk tijdens de coronacrisis in de VS. Met de hulp van een stembesturingssysteem is dat binnenkort verleden tijd. Het verplegend personeel kan hierdoor rechtstreeks audioberichten sturen in de kamers van patiënten. Volgens Liron Torres, directeur van Alexa Smart Properties gunt dit de verpleegkundigen meer tijd voor andere taken. De bewoners zullen altijd de mogelijkheid hebben om het apparaat op ‘niet storen’ in te stellen. 

Bewoners of patiënten kunnen via de digitale assistent de verpleegkundigen contacteren om bijvoorbeeld naar hulp te vragen. Verplegend personeel kan ook vanop afstand checken hoe het met de patiënten gaat, zoals met een intercom het geval zou zijn. Dat zou volgens Torres tijd en medisch materieel kunnen uitsparen. Anderzijds pleiten de verpleegkundigen regelmatig dat hun beroep voor een groot deel uit sociaal contact en persoonlijke zorg bestaat, de pandemie heeft het belang daarvan verder beklemtoond.

Contact met familie of vrienden

Bewoners kunnen dankzij het besturingssysteem ook hun vrienden of familie makkelijker contacteren. De communicatie moet daardoor niet langer via het personeel passeren en verloopt volledig op initiatief van de patiënt. Omgekeerd kunnen de vrienden of familieleden de bewoner of patiënt van buitenaf contacteren met de hulp van het stembesturingssysteem. Het valt nog te zien of de bewoners van rusthuizen en woonzorgcentra zich zullen kunnen aanpassen aan een stembesturingsprogramma. Rusthuisbewoners kunnen het namelijk moeilijk hebben om met nieuwe technologie te leren omgaan.

Verschillende ziekenhuisnetwerken en woonzorgcentra in de Verenigde Staten gebruiken Alexa als communicatiemiddel. Amazon heeft de prijs van de dienst nog niet bekend gemaakt.

Amazon investeert in gezondheidszorg

In 2020 kondigde het e-commercebedrijf van miljardair Jeff Bezos aan medicijnen te zullen verkopen. Daarmee lanceerde Amazon een soort online apotheek waar de patiënt zijn medicijnen via de computer of smartphone kan bestellen en aan huis laten leveren. Het nieuws heeft de gezondheidssector omvergeblazen, aangezien Amazon een gigantische rol speelt in de online retail. Het bedrijf heeft al sinds 2019 een eigen productielijn van medicatie.

Gezondheid lijkt een van de grote bezorgdheden te zijn van de spelers uit Silicon Valley: hoe combineer je tech, big data en gezondheid. De regels over gezondheid en persoonlijke data zijn in Europa een stuk strenger dan in de VS. De introductie van Amazon in zieken- of rusthuizen vergt eerst een grondig debat en een juridisch kader.

(lp, lb)

Meer
Mijn Volglijst

Beursupdate: Galapagos leidt herstel in Brussel

07/12/2021 12:37

(ABM FN) De Brusselse beurs wist dinsdagmiddag door te stijgen. In het begin van de namiddag steeg de Bel20 1,1 procent tot 4.226,72 punten. 

In de hoofdindex bleef Galapagos aan de leiding met een winst van 6,4 procent. Zakenbank Kempen heeft het advies verhoogd naar Kopen met een koersdoel van 67,00 euro. Volgens de bank heeft het aandeel de bodem bereikt. 

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20