Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Briljantste Britse computerspecialisten verkassen naar Silicon Valley

Logo Business AM
Economie

25/06/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Een aantal vooraanstaande Britse computerwetenschappers hebben beslist om naar de Verenigde Staten uit te wijken. Daar hopen ze naar eigen zeggen op meer kansen om hun plannen voor de bouw van kwantumcomputers te realiseren. Het vertrek van groepen computerspecialisten toont volgens sommige waarnemers dat het voor Groot-Brittannië steeds moeilijker is om technologietalent te behouden.

Nochtans beloofde vertrekkend Brits premier Theresa May nog 150 miljoen pond om commerciële toepassingen voor kwantumcompurters te helpen ontwikkelen.

Financiering

“De Britse startup PsiQ, opgericht door Jeremy O’Brien, is naar Silicon Valley verhuisd,” zegt Madhumita Murgia, technologie-correspondent van de Britse zakenkrant Financial Times. “Het bedrijf hoopt immers in Californië een kwantumcomputer te bouwen die binnen een periode van vijf jaar commercieel op de markt zou kunnen komen.”

“Waarnemers wijzen erop dat de verhuis van PsiQ vooral is ingegeven door een zoektocht naar bijkomende financiële ondersteuning.” Experts benadrukken daarbij dat vele beloftevolle Britse technologiebedrijven naar de Verenigde Staten uitwijken om verder te kunnen groeien.

“Volgens de waarnemers vinden deze bedrijven in Londen onvoldoende toegang tot de nodige financiering,” aldus Madhumita Murgia. “Daardoor voelen velen zich verplicht om naar de Verenigde Staten uit te wijken. Daar vinden ze immers veel gemakkelijker partijen die bereid zijn om in hun ideeën te investeren.”

“Daarnaast is ook de aanwezigheid van grote kennis terzake. Waarnemers waarschuwen echter dat deze trend in Groot-Brittannië tot een belangrijk verlies aan talent kan leiden. Jeremy O’Brien was voor de lancering van PsiQ directeur van het Centre for Quantum Photonics aan de Universiteit van Bristol. Terry Rudolph, de tweede oprichter van PsiQ, was professor aan het Imperial College London.”

Knelpunten

“Een aantal jongere Brits computerwetenschappers hebben bovendien O’Brien en Rudolph naar de Verenigde Staten gevolgd,” zegt Murgia nog. “Waarnemers merken op dat het bedrijf nog een aantal hindernissen moet overwinnen vooraleer het zijn kwantumcomputer op de markt kan brengen.”

“Er zouden nog een zestal of zevental wetenschappelijke knelpunten moeten worden opgelost. Opgemerkt wordt dat PsiQ werkt aan een veelbelovend product, dat zich echter nog in een bijzonder vroeg stadium bevindt.”

Experts voorspellen dat kwantumcomputers de wereld zullen veranderen. Mogelijke revoluties in de farmaceutica, chemie, materiaalkunde, kunstmatige intelligentie, productie en financiën worden in het vooruitzicht gesteld.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks