Belgische woninginrichtingsketen Casa vraagt faillissement aan


Key takeaways

  • Casa heeft het faillissement aangevraagd, waardoor 544 banen op de tocht komen te staan en de 63 winkels in België worden gesloten.
  • De internationale filialen van het bedrijf blijven voorlopig operationeel, maar hun toekomst is onzeker.
  • CEO Vincent Nolf schrijft het faillissement toe aan gestegen arbeidskosten, terwijl de omzet stabiel bleef of daalde.

De Belgische woninginrichtingsketen Casa heeft faillissement aangevraagd, waardoor 544 banen op de tocht staan en de 63 winkels in België en het distributiecentrum in Olen gesloten worden. Het bedrijf kampte al enige tijd met financiële problemen en is niet in staat om aan haar schuldverplichtingen te voldoen. Dit meldt VRT.

Alle Belgische vestigingen van Casa, inclusief het distributiecentrum en het hoofdkantoor, zullen worden gesloten. De internationale vestigingen van het bedrijf in landen als Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Zwitserland blijven voorlopig wel operationeel. De CEO, Vincent Nolf, verklaarde dat de toekomst van deze winkels op dit moment onzeker is.

Ongelijke verhouding tussen kosten en omzet

Nolf schreef het faillissement toe aan een aantal factoren, waaronder gestegen arbeidskosten. Hij wees erop dat in de afgelopen drie jaar de arbeidskosten met 20 procent zijn gestegen, terwijl de omzet stabiel is gebleven of zelfs is gedaald. Deze situatie heeft het voor het bedrijf extreem moeilijk gemaakt om solvabel te blijven.

De faillissementsaanvraag kwam niet onverwacht. Casa had het al enkele jaren financieel moeilijk en heeft in 2024 meer dan 45 internationale winkels gesloten of verkocht. In oktober startten ze een procedure bij de rechtbank van Turnhout in België om zichzelf te beschermen tegen schuldeisers. Deze pogingen hadden echter geen succes.

Pogingen tot financiële redding falen

Ondanks het zoeken naar extra financiële middelen en het voeren van gesprekken met twaalf potentiële investeerders, slaagde Casa er niet in om een levensvatbare oplossing voor de ommekeer te vinden. De vakbond ACV Puls verklaarde dat curatoren nu zullen proberen kopers te vinden voor delen van het bedrijf. Ze erkennen echter dat het moeilijk kan zijn om geschikte kopers te vinden als het managementteam hier niet in slaagt.

Casa heeft een lange geschiedenis in België en was voorheen meer dan drie decennia eigendom van de Nederlandse familie Blokker. Het bedrijf werd in april 2021 verkocht aan de Amsterdamse investeringsgroep Globitas, nadat het in 2020 bescherming van schuldeisers had aangevraagd vanwege financiële problemen als gevolg van de COVID-19 pandemie.

Recente overnames en verkopen

In april 2024 werd Casa overgenomen door de Zweeds-Libanese zakenman Ayad Al-Saffar, die een meerderheidsbelang van Globitas kocht via zijn holding AAS Retail. Al-Saffar nam de Nederlander Frank Pruijn aan als commercieel directeur van de keten. Kort nadat hij de overname van de Belgische warenhuisketen Inno overwoog, verkocht Al-Saffar AAS Retail in juni 2024 echter aan Pruijn.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.