Belgische topmanager Thierry Vanlancker vertrekt als CEO van verfgigant AkzoNobel: beurskoers neemt duik

De Nederlandse verfreus AkzoNobel, bekend van de merken Levis en Dulux, voert een wissel aan de top door: de Belg Thierry Vanlancker wordt op 1 november afgelost door de Fransman Grégoire Poux-Guillaume.

Vanlancker (°1964) behoort tot het kransje Belgische topmanagers aan het hoofd van een grote buitenlandse multinational. Hij is sinds de zomer van 2017 de CEO van AkzoNobel, en stapt iets vroeger dan verwacht op. Na zijn eerste termijn van vier jaar, liet het bedrijf uitschijnen dat hij nog twee jaar – dus tot in 2023 – zou verderdoen. Een reden wordt niet gegeven.

De geboren Gentenaar kwam eerder onverwacht aan het hoofd van de Nederlandse verfreus. Hij werd in 2016 bij het chemieconcern DuPont – waar hij al 28 jaar aan de slag was – weggeplukt om bij AkzoNobel de divisie Specialty Chemicals te leiden. Maar toenmalig CEO Ton Büchner kampte met aanhoudende burn-outproblemen en legde een jaar later zijn functie neer. Vanlancker mocht als relatief onbekende Belg doorschuiven naar de hoogste positie.

Beursreactie

Zijn belangrijkste verwezenlijking is de succesvolle afsplitsing van diezelfde afdeling Specialty Chemicals. Daardoor kon AkzoNobel zich focussen op zijn kernactiviteiten, verven en coatings. De beurskoers van AkzoNobel dook in een eerste reactie op de CEO-wissel 3 procent lager. Blijkbaar zijn beleggers er toch niet zo gerust op. Vanlancker kan het als een compliment zien.

Vanlancker is ook de voorzitter van buizenproducent Aliaxis en bestuurder bij de bouwbedrijven Sika en Etex.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20