Consultancygroep Deloitte voorspelt dat nieuwe internationale streamingdiensten ons land wel eens links gaan laten liggen, omdat de Belgische markt aan het stagneren is.
De context: De wereldwijde markt voor SVOD-platformen (subscription video on demand), zoals Netflix of Disney+, is in volle beweging. Zo is in de VS een nieuwe streamingreus rond sport in de maak.
- Volgens het jaarlijkse telecom- en mediarapport van adviesgroep Deloitte draait alles in de sector rond één woord: winstgevendheid.
- “2024 zal een keerpunt zijn voor streamers, waarbij een overgang plaatsvindt van groei naar rentabiliteit”, schrijft de adviesgroep. “Dit kan streamers dwingen om klantenverloop tegen te gaan en hun inkomsten te diversifiëren – of om te onderzoeken of ze wel in de juiste business zitten.”
VTM GO
Ingezoomd: België is daarbij een kleine en wat ongewone markt.
- Ondanks een gemiddelde SVOD-marktaandeel van 67 procent heel Europa, staat België op slechts 47 procent.
- “De Belgische SVOD-markt stagneert en blijft onder het Europese marktpenetratiegemiddelde, als gevolg van een mix van vraag- en aanbodfactoren”, zegt Deloitte.
- Aan de aanbodkant is België een relatief kleine consumentenmarkt, met dus beperkte reclame-inkomsten.
- Bovendien is het terrein al dichtbevolkt, met de aanwezigheid van volgens Deloitte sterke BVOD-platformen (broadcaster video on demand) als VTM GO, VRT Max, RTL Play en RTBF Auvio.
- Aan de vraagzijde speelt de prijszetting een afremmende rol. Deloitte spreekt van “de hoge prijzen van telecombedrijven, waardoor de consument minder bereid is te betalen voor streamingdiensten.”
Conclusie: “Deze factoren zouden sommige streamingdiensten ervan kunnen weerhouden om de Belgische markt te betreden, gezien de rentabiliteitsbelemmeringen waarmee ze geconfronteerd worden.” Het wordt voor streamingfans dus afwachten of nieuwe internationale initiatieven België wel interessant genoeg gaan vinden voor een lancering.
Radio
Nog dit: Op de Belgische audiomarkt houdt radio goed stand, ondanks de opkomst van podcasts, onder meer via streamingdienst Spotify. “Radio blijft een dominant kanaal met 63 procent van de Belgen die dagelijks naar de radio luisteren”, stelt Deloitte vast. “In deze context houdt radio effectief stand in de markt voor audioreclame-uitgaven, met meer dan 90 procent van die markt.” (cv)