Belgische strafklacht tegen Twitter omdat het naaktbeelden van vrouw weigerde te verwijderen

Het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) dient een strafklacht in tegen Twitter omdat het platform weigerde om naaktbeelden van een vrouw te verwijderen.

Het IGVM heeft sinds 1 juli de bevoegdheid om slachtoffers van wie intieme beelden zonder toestemming verspreid worden bij te staan. De federale overheidsinstelling werd een tijdje geleden gecontacteerd door een vrouw omdat iemand naaktbeelden van haar zonder toestemming op Twitter had geplaatst. Het Instituut verzocht het platform om deze meteen te verwijderen. Twitter weigerde dat.

‘Daardoor is het in strijd met de nieuwe Belgische wet die de verspreiding van niet-consensuele naaktbeelden verbiedt’, laat adjunct-directeur Liesbet Stevens weten in een persbericht.

Slachtoffers ontmoedigen

Volgens het IGVM stellen zich naast de weigering nog meer problemen. ‘Ten eerste verwijdert Twitter de beelden soms pas maanden na de aanvraag. Ten tweede wordt aan het slachtoffer gevraagd persoonlijke informatie te geven. Hiermee ontmoedigt Twitter de snelle verwijdering van deze beelden’, klinkt het.

Stevens richt in de eerste plaats tegen de persoon die de foto’s verspreid heeft, maar ze laat tegelijk weten dat de sociale media hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. ‘Ze mogen slachtoffers niet afschrikken en dat is exact wat Twitter doet’, vindt Stevens.

Twitter lag al eerder onder vuur voor het gebrek aan actie tegen de verspreiding van naaktbeelden zonder toestemming. In 2017 werd het beleid van Twitter hierop aangepast. Toch lijkt het sociale medium in de praktijk nog steeds onvoldoende actie te ondernemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20