Belgische staat verankert Umicore via instap van publieke investeerder SFPIM

Belgische staat verankert Umicore via instap van publieke investeerder SFPIM
Koen Van Loo, de topman van SFPIM -Belga Mag/AFP via Getty Images

SFPIM, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij, zet zijn verankeringsstrategie voort met een opvallende nieuwe investering. De publieke investeerder koopt 5 procent in materiaaltechnologiebedrijf Umicore.

In het nieuws: SFPIM kondigde maandagavond een participatie van 5 procent aan in het kapitaal van Umicore, dat zich toelegt op materiaaltechnologie, metalen en recyclage. De Belgische staat wordt via SFPIM zo de op vier na grootste aandeelhouder.

👉 “Umicore speelt een centrale rol in de ecologische transitie dankzij haar recyclage-activiteiten en de productie van kathoden voor de automobiele industrie”, zegt SFPIM in een toelichting. “Met deze investering wenst SFPIM de transformatie- en ontwikkelingsfase van de onderneming mee in goede banen te leiden.”

Het bredere plaatje: SFPIM werkt al enige tijd aan de lokale verankering van bedrijven die strategisch belangrijk zijn voor België, via de aankoop van een minderheidsbelang. Dat levert in sommige gevallen ook een zitje in de raad van bestuur op.

  • Dat gaat vooral om financiële bedrijven, zoals verzekeraar Ageas, beursbedrijf Euronext of effectenhuis Euroclear.
  • Daarnaast beheert de publieke investeerder ook de federale overheidsbelangen in de financiële instellingen die tijdens de bankencrisis van 2008 deels of volledig in overheidshanden kwamen, waaronder Belfius of Ethias.
  • SFPIM controleert ook een kwart van Brussels Airport.
  • Met de intrede in Umicore maakt de publieke investeerder duidelijk dat hij niet alleen een financiële superholding wil zijn, maar ook onze industrie hoopt te verankeren.

Generale Maatschappij

Kanttekening: Via de verankering creëert de Belgische staat preventieve buffers tegen ongewenste buitenlandse overnemers van strategisch belangrijke bedrijven. Maar volgens critici werkt de strategie ook de “verstaatsing” van de Belgische economie in de hand.

Nog dit: In lang vervlogen tijden was de Generale Maatschappij een holding met Belgische strategische belangen, onder meer in de Generale Bank (het huidige BNP Paribas Fortis) en Union Minière, de voorloper van Umicore. In zekere zin neemt SFPIM nu die functie over.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.