Belgische productiviteit aan het slabakken

België is een van zijn grootste troeven aan het kwijtspelen. Volgens de Nationale Raad voor de Productiviteit ging de productiviteit van onze bedrijven er de laatste 20 jaar op achteruit.

De Belgische economie staat te boek als bijzonder productief, wat betekent dat bedrijven met inzet van eenzelfde aantal werknemers meer toegevoegde waarde produceren dan concurrenten in het buitenland. ‘Maar de jongste twee decennia is die productiviteit aan het slabakken en dat is een probleem’, zegt Luc Denayer, voorzitter van de studie-instelling aan De Tijd.

Gelijke tred met Nederland

In de jaren 70 werden onze bedrijven jaarlijks gemiddeld nog 4,3 procent productiever. Tussen 2000 en 2018 bleef die toename beperkt tot 0,8 procent per jaar. ‘Door de economische crisis viel de productiviteitsgroei wat terug en dat is normaal. De groei bleef helaas ook na de crisis laag’, zegt Denayer.

Sinds de jaren 90 doen we het daardoor slechter dan onze grote buurlanden Duitsland en Frankrijk. We houden wel gelijke tred met Nederland.

Oproep aan regering

De lage productiviteitsgroei is nefast voor de economische groei van ons land en voor de betaalbaarheid van ons sociaal systeem. ‘We doen een oproep aan de volgende regering en aan de sociale partners om oplossingen uit te werken zodat onze productiviteit sneller kan stijgen, anders zal de bevolking de rekening betalen’, zegt Denayer.

Bedrijven kunnen op verschillende manieren productiever worden. Een eerste is het personeel harder doen werken, maar daar zijn de limieten bereikt. Andere mogelijkheden zijn een slimmere arbeidsorganisatie of het inzetten van technologie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20