Belgische pretparken heropenen op 1 juli maar pleiten voor ‘minstens 2 testweekends’

De Belgische pretparken mogen deze zomer heropenen, maar dat kan niet zomaar. De sector pleit dan ook voor testweekends, om de veiligheidsmaatregelen alvast een keer te kunnen toepassen.

U mag deze zomer met uw kind of familie naar een pretpark naar keuze. Die keuze zal er zijn: de pretparken hebben al enkele scenario’s klaarliggen om te heropenen. Maar een plan en het echte leven, dat zijn twee verschillende dingen. Daarom vragen de pretparken om twee testweekends voor de opening op 1 juli.

Testpubliek

Het is niet de bedoeling om de pretparken dan op maximale coronacapaciteit te laten draaien. Wel om een klein testpubliek de hiaten in de socialdistancingmaatregelen te laten blootleggen.

‘Wij zouden graag twee testweekends doen. Zo kunnen we op 1 juli zeker in volledige veiligheid op een derde van de capaciteit starten. Zonder de testweekends zullen we in juli eerst nog moeten testen’, zegt Steve Van den kerkhof, directeur van pretparkgroep Plopsa, aan Het Nieuwsblad. Vanaf 1 juli kunnen er overigens ook shows met maximum 200 personen publiek doorgaan.

Bij Bellewaerde klinkt hetzelfde verhaal. ‘Ik vind het heel erg jammer dat we pas in juli kunnen openen. Wij waren echt goed voorbereid op een heropening in de week van 8 juni. Testweekends zouden voor ons al iets kunnen goedmaken’, zegt Stefaan Lemey van Bellewaerde.

Maatregelen

Om op afstand te blijven, zijn er enkele maatregelen getroffen in alle pretparken. Zo is er een looprichting aangeduid en is de capaciteit van het park beperkt. In sommige parken is dat de helft van het totaal toegelaten klanten, in andere zelfs maar een derde. U zal uw ticket ook online moeten bestellen.

De pretparken zijn dan ook klaar voor opening, op die testweekends na. ‘Het is jammer dat we ondanks die voorbereidingen nog niet mogen opengaan. Als het nu niet verantwoord is om een pretpark te openen, waarom is het dan wel verantwoord om dierenparken te openen?’, vraagt Van den Kerkhof zich af.

Buitenland mag wel

Daar komt nog bij dat de pretparken over de grens wel al open zijn, net zoals de cafés. Dat steekt. ‘Ik gun het andere pretparken en dierenparken zeker, maar ik vraag me af waar de logica is in die beslissing’, zegt Van den Kerkhof.

Vandaag maakte ook Centerparks bekend dat Sun- en Centerparks opnieuw opengaan. Dat gebeurt in etappes, maar tegen midden juli zijn alle bungalowparken opnieuw open, zonder zwembad weliswaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20