Belgische lonen stijgen forser dan in buurlanden: opsteker voor werknemers, drama voor bedrijven

Belgische lonen stijgen forser dan in buurlanden: opsteker voor werknemers, drama voor bedrijven
Nora Carol Photography & izusek via Getty Images

De loonkosten van Belgische bedrijven worden verwacht de komende jaren hoger op te lopen dan die in buurlanden. Terwijl dat een meevaller is voor werknemers, zitten werkgevers met de handen in het haar, want hun internationale concurrentiepositie verzwakt enorm.

De loonkosten in ons land stijgen sneller dan in de buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland, die ook onze belangrijkste handelspartners zijn. Uit voorspellingen van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), die de ontwikkelingen van de loonkosten vergelijkt voor de sociale partners, blijkt dat de Belgische loonkostenhandicap tussen 2020 en 2024 met 4,6 procent zal toenemen, zo vernam De Tijd.

Automatische loonindexering

Dat is het gevolg van de automatische loonindexering in ons land. Het mechanisme maakt dat onze lonen rechtstreeks worden aangepast in functie van de stijging van de levensduurte. Nergens anders ter wereld, ter uitzondering van Luxemburg, is dat nog het geval.

De stijgende loonkostenkloof vergeleken met de drie buurlanden is dan ook het gevolg van de torenhoge inflatie waarmee Europa te kampen kreeg. Daardoor zullen veel bedienden hun loon in januari met meer dan 10 procent zien stijgen wanneer ze hun jaarlijkse indexaanpassing ontvangen. In andere landen moet er over zo’n loonsverhoging onderhandeld worden.

Het gaat niet om een officieel CRB-rapport, maar om een update waar sociale partners om hadden gevraagd. In zijn communicatie daarin, benadrukte het adviesorgaan dat de cijfers “met voorzichtigheid” gehanteerd moeten worden. Onstabiele energieprijzen maken het namelijk moeilijk om de inflatie voor de komende maanden en jaren in te schatten.

Bedrijven dreigen het land uit te verlaten

Hoewel de cijfers nog niet definitief zijn, wordt de prognose als een grote waarschuwing gezien door de werkgevers. Een verhoging van de loonkostenhandicap met 5 procent zou betekenen dat we terugkeren naar een situatie van begin vorig decennium: veel productiebedrijven verlieten het land wegens onze concurrentiehandicap. Met een drastische indexsprong konden de regering-Di Rupo en de regering-Michel dat probleem destijds verzachten.

Omdat de energiecrisis de economische situatie van bedrijven op het spel zet, worden de vakbonden en werkgevers volgende week dinsdag bij premier De Croo (Open Vld) verwacht voor overleg.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.