Leverancier mondmaskers klaagt Belgische staat aan

De firma Illbebag trekt naar de Raad van State omdat de Belgische staat een contract voor 15 miljoen textielen mondmaskers toekende aan het onbekende Luxemburgse bedrijf Avrox.

Door 15 miljoen mondmaskers te bestellen bij de Luxemburgse firma Avrox heeft minister van Defensie Philippe Goffin zich de ontevredenheid van heel wat Belgische textielbedrijven op de hals gehaald. Le Soir contacteerde de groep van dertig Belgische bedrijven die een offerte hadden ingediend. Een van hen trok naar de Raad van State.

‘Zoals bij sommigen anderen, werd ook mijn offerte om twijfelachtige redenen geweigerd’, zegt Patrick Van der Vliet van Illbebag. ‘Op 2 april al heb ik de task force van minister Philippe De Backer voorgesteld herbruikbare mondmaskers te leveren. Die zijn goedkoper en ecologisch. Maar dat werd geweigerd omdat mijn bedrijf niet de juiste referenties kon voorleggen wat het maken van mondmaskers betreft.’

Patrick Van der Vliet stapte een tiental dagen geleden naar de Raad van State. ‘Ik betwist de motieven die gegeven zijn om mijn offerte te weigeren. En ik zou graag hebben dat de selectie transparant verloopt en dat er gekeken wordt naar de leveringsmogelijkheden.’

De argumentatie van Defensie is dat de procedure volgens de gangbare Belgische en Europese aanbestedingsregels is verlopen.

Lees ook: Regering wacht bibberend op ruim 8 miljoen mondmaskers: chronologie van de Avrox-saga

Meer