Belgische journalist in Kiev: “Het is chaos in de stad, ik zie alleen nog soldaten rondlopen”

Belgisch journalist Arnaud De Decker is momenteel in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De verwachting is dat het Russische leger de stad in de komende uren zal bereiken. Ondertussen lopen er kleine groepen jongeren over straat, bereid om de stad te verdedigen.

“Het is een chaos in de stad. Alle burgers zijn van de straat verdwenen, ik zie alleen nog journalisten met kogelwerende vesten en soldaten rondlopen”, zo vertelt De Decker.” Iedereen zit verscholen in het metronetwerk, dat dient als een geïmproviseerde schuilkelder. Verschillende Oekraïense gevechtsvliegtuigen vliegen over de stad, de dreiging is groot”. 

In de stad zijn echter nog geen ontploffingen of beschietingen te horen. Ook zijn alle winkels in Kiev gesloten en gaan ze voorlopig niet terug open, zo vertellen lokale inwoners. Er wordt voorlopig niet geplunderd.

Er heerst gelatenheid

Ondertussen proberen veel burgers de stad te ontvluchten. Mensen met koffers proberen de stad uit te trekken. Winkels zijn leeggehaald, voedsel en water zijn massaal ingeslagen. Niemand weet wat er verder gaat gebeuren, maar de verwachting is dat het Russische leger in de komende uren de stad zal bereiken. Er heerst gelatenheid bij veel inwoners, zo vertelt De Decker. “Vluchten is geen optie voor hen, veel mensen in de stad hebben geen uitwijkmogelijkheid naar andere steden of het platteland. Ze laten het over zich heenkomen, ze kunnen niet veel doen, ze wachten het maar af.”

Kleine groepen jongeren – gekleed in camouflagekleding – lopen over straat. Ze zijn bereid de stad te verdedigen tegen de Russen. Volgens De Decker verkochten wapenwinkels de voorgaande dagen al verschillende zware wapens aan burgers, vooral AK-47’s en kogelwerende vesten. Het lijkt dat een deel van de bevolking zich voorbereidt op een guerilla-oorlog. Desondanks is niet iedereen bereid om te vechten, De Decker stelt dat op dit moment het vooral de jonge gasten te zijn.

Bron: Arnaud De Decker

Russen werden gezien als broeders

De stemming van de Oekraïners is de laatste twee dagen omgeslagen. “Twee dagen geleden werden de Russen nog als broeders gezien, maar nu is het sentiment veranderd. Mensen zagen een invasie van deze omvang totaal niet aankomen”.

Zelf probeert De Decker de stad nu te verlaten. “Alles lijkt vast te zitten momenteel dus ik weet nog niet of ik nog weg kan. Gelukkig verblijf ik in de buurt van een metrostation, dus daar kan ik mogelijk schuilen”. 

Bron: Arnaud De Decker

(kg)

Meer