Belgische inflatie duikt onder de kaap van 3 procent

Belgische inflatie duikt onder de kaap van 3 procent
Supermarkt – Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

De Belgische inflatie zwakt verder af. Zo zijn de consumentenprijzen deze maand met gemiddeld 2,91 procent gestegen, leert het jongste inflatierapport van het Belgische statistiekbureau Statbel ons. In februari bedroeg de inflatie nog 3,55 procent en in januari 4,08 procent.


Key takeaways

  • De Belgische inflatie kwam in maart uit op 2,91 procent.
  • Het is de eerste keer sinds augustus (2024) dat de Belgische inflatie opnieuw onder de kaap van 3 procent duikt.
  • De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedroeg deze maand 2,71 procent.

In het nieuws: Het gaat de goede richting uit met de Belgische inflatie.

  • Volgens de berekeningsmethode van Statbel is de geldontwaarding (op jaarbasis) tussen februari en maart gezakt van 3,55 naar 2,91 procent. Het is de eerste keer sinds augustus (2024) dat de Belgische inflatie opnieuw onder de kaap van 3 procent duikt.
  • De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedroeg deze maand 2,71 procent tegenover 3,10 procent in februari.

Energie-inflatie zwakt verder af

Details: Net zoals in februari verloor de energie-inflatie deze maand aan kracht.

  • De energieprijzen zijn met gemiddeld 5,48 procent gestegen tegenover een jaar eerder. In februari waren die nog met 8,17 procent de hoogte ingeschoten. In januari was er zelfs sprake nog sprake van een dubbelcijferige toename (15,89%).
  • De elektriciteitsprijzen zijn weliswaar iets forser toegenomen (op jaarbasis) dan in februari. De inflatie voor elektriciteit bedroeg in maart 20,2 procent. De maand daarvoor kwam dat cijfer uit op 19,5 procent.
  • De inflatie voor gas is dan weer gedaald van 37,1 procent in februari naar 25,4 procent in maart.
  • Er is ook sprake van deflatie voor bepaalde energieproducten. Zo is de prijs van huisbrandolie, afgevlakt over 12 maanden, met 9,6 procent gedaald.
  • De brandstofprijzen lagen deze maand 7,5 procent lager dan in maart vorig jaar

Ook dit: Niet alleen de energie-inflatie is afgezwakt in maart. Hetzelfde geldt voor de diensteninflatie.

  • Dat inflatiecijfer is gedaald van 4,34 procent in februari naar 3,88 procent in maart.

Forse prijsstijging sigaretten en tabak

Opgemerkt: In het inflatierapport van Statbel zit er slecht nieuws voor de rokers.

  • Het prijskaartje van sigaretten is deze maand met maar liefst 27,2 procent toegenomen in vergelijking met vorig jaar.
  • De prijs van andere tabakswaren, waaronder roltabak, is in diezelfde tijdspanne met 23 procent de hoogte ingeschoten.
  • Statbel merkt op dat niet alleen de prijs voor sigaretten en tabak fors zijn gestegen. Voor sommige producten zijn de prijsstijgingen nog forser. De producten en diensten die in maart het sterkst in prijs stegen zijn fruit, suikerwaren, vakantiedorpen, aardgas, citytrips, brood en granen.
    • Samen met de prijzen van huisbrandolie en brandstof zijn ook die van kleding, vliegtickets, hotelkamers en bloemen en planten gedaald deze maand.

Op weg naar een lager inflatiecijfer eurozone?

Vooruitblik: Volgende week dinsdag komen we te weten in welke mate de prijzen in de eurozone zijn gestegen. Dat cijfer kan een impact hebben op het komende rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

  • De situatie ziet er alvast positief uit, want niet alleen in België is het inflatierapport hoopgevend. De Franse inflatie bleef in maart stabiel op 0,9 procent, terwijl de Spaanse inflatie daalde naar 2,2 procent. Die inflatiecijfers zijn lager dan verwacht.
  • De kans dat de ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar team in april opnieuw de rente verlagen, is volgens de geldmarkt gestegen naar 86 procent. Donderdag schatte de geldmarkt de kans op een renteknip in april in op 75 procent.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

05:00