De Belgische inflatie is juni gezakt tot 4,15 procent op jaarbasis. Net zoals de vorige maanden blijft de voedselinflatie hoge toppen scheren, terwijl de energieprijzen een vervolg geven aan de dalende tendens.
In het nieuws: De Belgische inflatie op jaarbasis is gezakt van 5,2 procent in mei naar 4,15 procent in juni. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.
- De afzwakking van de inflatie hebben we opnieuw te danken aan de energieprijzen. Die zijn met 25,82 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder.
- De gasprijs is in een jaar tijd met maar liefst 65,2 procent gedaald. Op maandbasis tekende Statbel een afname op van 14,2 procent.
- Elektriciteit is in vergelijking met vorig jaar met 29,2 procent gezakt. Ten opzichte van mei is de elektriciteitsprijs afgenomen met 5,5 procent.
- De voedselprijzen daarentegen blijven de pan uitrijzen. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) bedraagt 14,43 procent. Dat cijfer is in het afgelopen jaar fors toegenomen. In juni van 2022 was het prijskaartje van voeding met “slechts” 8,44 procent gestegen.
- Vooral de prijzen van oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen en vlees zijn in een jaar tijd fors gestegen. Zo bedraagt de inflatie voor oliën deze maand 15,8 procent. Voor vis is de inflatie nu 11,6 procent. De inflatie voor zuivelproducten bedraagt 20,4 procent. Voor brood en granen moeten we 15,2 procent meer op tafel leggen. Vlees is 11,7 procent duurder geworden.
Hoge kerninflatie
Details: De kerninflatie blijft hoge toppen scheren.
- De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, komt uit op 8,14 procent, tegenover 8,70 procent in mei en 8,28 procent in april.
Ook belangrijk: De gezondheidsindex, die gebruikt wordt voor de indexering van ambtenarenlonen, huurprijzen en sociale uitkeringen, daalt van 5,9 procent naar 5,02 procent, meldt Statbel nog. De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt 124,69 punten.
Vooruitblik: We komen vrijdag te weten in welke mate de prijzen in de eurozone zijn gestegen.
- We kunnen alvast dit zeggen: de eerste inflatieraming volgens de Europees geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) voor België bedraagt voor juni 1,6 procent. Volgens die meetmethode daalt de inflatie in ons land onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Die streeft naar een geldontwaarding van 2 procent (op de middellange termijn).
(nd)