Belgische fintechsector loopt voorop in duurzame financiering

Belgische fintechsector loopt voorop in duurzame financiering
Foto door Markus Winkler via Pexels

Key takeaways

  • Fintechbedrijven in België boeken snel vooruitgang met ESG-integratie. ESG staat voor Environmental, Social en Governance, en toont aan hoe duurzaam bedrijven zijn en wat hun impact op de samenleving is.
  • De regelgeving in het land heeft de groei van fintechbedrijven die ESG-gedreven diensten aanbieden gestimuleerd.
  • Samenwerking tussen Belgische fintechbedrijven en traditionele financiële instellingen versterkt de impact van hun ESG-initiatieven.

ESG-integratie binnen de Belgische fintechsector gaat snel vooruit, waardoor de positie van het land als koploper op het gebied van duurzame financiering wordt verstevigd. Deze vooruitgang wordt benadrukt door een recent rapport van FinTech België en Accenture, dat het antwoord van de sector op ESG-uitdagingen en het gebruik van regelgevende kaders voor positieve impact onderstreept.

Europa’s proactieve benadering van ESG-regelgeving, geïllustreerd door kaders als CSRD en CSDD, heeft de regio gepositioneerd als wereldleider in het vaststellen van duurzaamheidsnormen, in navolging van de invloed die GDPR had op de normen voor gegevensprivacy. Deze regelgeving heeft de groei bevorderd van fintechbedrijven die ESG-gedreven diensten aanbieden in België, en de prognoses wijzen op een aanhoudende expansie. Data & analytics en RegTech-oplossingen stimuleren deze groei en stellen financiële instellingen in staat om te navigeren door complexe compliance-eisen en nieuwe wegen te ontdekken voor ESG-gedreven waardecreatie.

Samenwerking binnen de sector

Belgische fintechbedrijven werken actief samen met traditionele financiële instellingen om de impact van hun ESG-initiatieven te vergroten. Deze gezamenlijke aanpak bevordert bredere duurzaamheidsinspanningen in de hele sector en versnelt ESG-vooruitgang. Bovendien is er een trend aan het ontstaan van niche fintechbedrijven die gespecialiseerd zijn in gerichte ESG-uitdagingen. Deze gespecialiseerde bedrijven bieden oplossingen op maat die financiële instellingen en bedrijven helpen bij het voldoen aan compliance-eisen en het implementeren van duurzame bedrijfsmodellen.

Naast naleving geven Belgische fintechbedrijven steeds meer prioriteit aan de sociale en bestuursaspecten van ESG. Ze richten zich op het beoordelen van hun impact op klanten en gemeenschappen en bieden bedrijven een duidelijker en meetbaarder pad om duurzaamheidsdoelen te bereiken die verder gaan dan milieuoverwegingen.

Om de doelstellingen op het gebied van duurzame financiering te bereiken, is een robuuste samenwerking binnen het hele ecosysteem nodig. Fintech-bedrijven spelen een cruciale rol als facilitator en overbruggen de kloof tussen financiële instellingen, beleidsmakers en technologieleveranciers. Door schaalbare, datagestuurde ESG-oplossingen mogelijk te maken, versnellen fintechs het vermogen van de financiële sector om te voldoen aan eisen op het gebied van regelgeving en stimuleren ze tegelijkertijd impactvolle innovatie.

Leiderschap in duurzame financiering

Dit rapport benadrukt hoe de Belgische fintechsector zich niet alleen aanpast aan de ESG-regelgeving, maar actief het voortouw neemt bij het ontwikkelen van oplossingen die de efficiëntie en effectiviteit van de naleving verbeteren. Door gebruik te maken van regelgevende technologie, gegevensanalyse en strategische partnerschappen, transformeren fintechbedrijven ESG van een uitdaging in een groeikans. Het dient als een waardevol referentiepunt voor belanghebbenden in de sector die navigeren door het veranderende ESG-landschap en biedt bruikbare inzichten en best practices voor innovatie op het gebied van duurzame financiering.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00