Belgische F-16’s onderscheppen Russische TU-160-bommenwerpers die “mogelijk het Nederlands luchtruim” invlogen

Twee Belgische F-16 hebben vrijdagmiddag twee Russische Toepolev TU-160-bommenwerpers onderschept boven de Noordzee. Dat meldt de Belgische Luchtmacht op Twitter.

De Nederlandse Koninklijke Luchtmacht liet op Twitter weten dat het twee Belgische F-16’s had gealarmeerd, omdat er twee Russische TU-160-vliegtuigen “mogelijk het Nederlands verantwoordelijkheidsgebied” waren ingevlogen.

De Belgische Luchtmacht melde kort daarna dat het de twee Toepolevs had onderschept en dat “onze jongens boven het Kanaal werden afgelost door de Britten”. Dat gebeurde via het QRA, of Quick Reaction Alert, de hoge staat van paraatheid waarmee jachtvliegtuigen het luchtruim van de NAVO beschermen.

Geen alleenstaand geval

België en Nederland bewaken om de vier maanden het luchtruim van de Benelux. Momenteel is de Belgische luchtmacht verantwoordelijk. F-16’s staan 24 op 7 paraat om uit te rukken zodra een dreiging het luchtruim binnendringt.

Jaarlijks vinden er een twintigtal “incidenten” plaats, volgens Defensie. “Meestal gaat het om burgervliegtuigen die bij het overschrijden een landsgrens niet op tijd in communicatie treden met de autoriteiten, bijvoorbeeld door een fout ingestelde radiofrequentie.”

De operatie van vandaag is geen alleenstaand geval. Het gaat wel vaker om Russische bommenwerpers die het luchtruim van de Benelux willen binnenvliegen. Eerder dit jaar onderschepten Belgische F-16’s ook Russische bommenwerpers die het Nederlandse luchtruim boven de Noordzee naderden.

“De Russen doen dat ongeveer twee keer per jaar”, zegt het kabinet Defensie. “Ze doen dat om om de NAVO te testen en om te plagen.”

(kg)

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20