Dodelijk ongeval met Russische bommenwerper: 3 bemanningsleden komen om

Drie bemanningsleden van een Russische nucleaire bommenwerper zijn om het leven gekomen bij een ongeluk met een schietstoel. Dat meldt het persagentschap Associated Press (AP). Het ongeval deed zich naar verluidt voor terwijl de bemanning zich klaarmaakte voor een trainingsmissie.

Dinsdag zou er een trainingsvlucht plaatsvinden vanop de militaire luchthaven van Shaykovka, in de Kaluga-regio. Die training eindigde met het tragische ongeluk, nog voor er gevlogen werd. Volgens AP zou het ongeluk gebeurd zijn met een supersonische Tupolev Tu-22M3.

Parachutes ineffectief

Het Russische ministerie van Defensie bevestigde het incident aan het nieuwsagentschap The Associated Press. Het schietstoelsysteem van de langeafstandsbommenwerper zou defect geweest zijn.

Terwijl de bemanningsleden in hun vliegtuig op de tarmac stonden, ging het schietstoelsysteem af. Volgens het ministerie schoten ze niet hoog genoeg de lucht in, waardoor de parachutes niet effectief waren.

Een anonieme bron vertelt aan het Russische persagentschap TASS dat een van de bemanningsleden het incident overleefd heeft. Die informatie werd niet bevestigd. Volgens AP zou het gaan om een vierde bemanningslid.

Sneeuwstorm

Dit is niet het eerste dodelijk ongeluk in de recente geschiedenis met de betreffende Tupolev. In 2019 kwamen drie bemanningsleden om in een sneeuwstorm, in hetzelfde type bommenwerper.

De Tupolev Tu-22M3 is een langeafstandbommenwerper die ontwikkeld werd door de Sovjet Unie tijdens de Koude Oorlog. Tientallen Tu-22M3’s zouden vandaag nog operationeel zijn in Rusland.

De vliegtuigen werden ontworpen om doelwitten op land en op zee te vernietigen. Ze kunnen ook nucleaire wapens dragen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20