Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Belgische chemiereus Solvay verwacht slechte resultaten door Boeing-debacle

Logo Business AM
Business

26/02/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Isopix

Chemiereus Solvay verwacht dat zijn brutobedrijfswinst (ebitda) dit jaar hoogstens stabiel blijft, of in het slechtste geval met 3 procent daalt. De gepauzeerde productie van de Boeing 737 MAX-vliegtuigen en het coronavirus covid-19 wegen op de cijfers in het eerste kwartaal, zegt de Belgische multinational.

Vorig jaar was de onderliggende ebitda (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) nog stabiel op 2,3 miljard euro. Ook de omzet bleef nagenoeg stabiel op 10,2 miljard euro. De volumes daalden wel door de afnemende vraag in de automobiel-, elektronica en olie- en gasmarkten, die ongeveer een kwart van de omzet van Solvay uitmaken.

Vooral de eerste maanden van dit jaar verwacht Solvay mindere cijfers. De ebitda zou zelfs dalen met ‘hoge enkelvoudige percentages’ tegenover dezelfde – sterke – periode vorig jaar. Naar het einde van het jaar zou het beter moeten gaan, om uiteindelijk uit te komen op een ebitda-evolutie tussen 0 en -3 procent.

Covid-19

Solvay gaat voor die prognose wel uit van een aantal onzekere veronderstellingen. Zo denkt het bedrijf dat Boeing, aan wie Solvay lichtgewicht kunststoffen levert, dit jaar 200 737 MAX-vliegtuigen zal produceren. Dat is drie keer minder dan vorig jaar. Nu ligt de productie van dat vliegtuig nog stil, na twee crashes.

Bovendien ontsnapt ook Solvay niet aan de gevolgen van covid-19. Voor het eerste kwartaal rekent het bedrijf op een impact van 25 miljoen euro. Het chemiebedrijf ‘zal de vooruitzichten actualiseren naarmate de situatie duidelijker wordt’.

In een reactie op de tegenvallende economische omgeving, voert Solvay zijn efficiëntiemaatregelen versneld door. Dat betekent 500 ontslagen, terwijl 150 nieuwe posities worden gecreëerd om toekomstige groei te ondersteunen. Bij Solvay werken 24.100 mensen verspreid over 64 landen.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton