Belgische chemiereus Solvay verwacht slechte resultaten door Boeing-debacle

Chemiereus Solvay verwacht dat zijn brutobedrijfswinst (ebitda) dit jaar hoogstens stabiel blijft, of in het slechtste geval met 3 procent daalt. De gepauzeerde productie van de Boeing 737 MAX-vliegtuigen en het coronavirus covid-19 wegen op de cijfers in het eerste kwartaal, zegt de Belgische multinational.

Vorig jaar was de onderliggende ebitda (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) nog stabiel op 2,3 miljard euro. Ook de omzet bleef nagenoeg stabiel op 10,2 miljard euro. De volumes daalden wel door de afnemende vraag in de automobiel-, elektronica en olie- en gasmarkten, die ongeveer een kwart van de omzet van Solvay uitmaken.

Vooral de eerste maanden van dit jaar verwacht Solvay mindere cijfers. De ebitda zou zelfs dalen met ‘hoge enkelvoudige percentages’ tegenover dezelfde – sterke – periode vorig jaar. Naar het einde van het jaar zou het beter moeten gaan, om uiteindelijk uit te komen op een ebitda-evolutie tussen 0 en -3 procent.

Covid-19

Solvay gaat voor die prognose wel uit van een aantal onzekere veronderstellingen. Zo denkt het bedrijf dat Boeing, aan wie Solvay lichtgewicht kunststoffen levert, dit jaar 200 737 MAX-vliegtuigen zal produceren. Dat is drie keer minder dan vorig jaar. Nu ligt de productie van dat vliegtuig nog stil, na twee crashes.

Bovendien ontsnapt ook Solvay niet aan de gevolgen van covid-19. Voor het eerste kwartaal rekent het bedrijf op een impact van 25 miljoen euro. Het chemiebedrijf ‘zal de vooruitzichten actualiseren naarmate de situatie duidelijker wordt’.

In een reactie op de tegenvallende economische omgeving, voert Solvay zijn efficiëntiemaatregelen versneld door. Dat betekent 500 ontslagen, terwijl 150 nieuwe posities worden gecreëerd om toekomstige groei te ondersteunen. Bij Solvay werken 24.100 mensen verspreid over 64 landen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20