DEME Offshore en luchtvaartbedrijf Sabca hebben met succes een reeks tests uitgevoerd met drones in het offshore windmolenpark Rentel in de Noordzee. Onderzocht werd of de autonome vliegtoestellen in de nabije toekomst ingezet kunnen worden voor bewakings-, reddings- of detectiemissies.
Dat hebben beide ondernemingen dinsdag gemeld. Ze zijn ervan overtuigd dat de drones ingezet kunnen worden voor veiligheidskritieke missies op zee of boven land.
Bewaking en inspecties
De pilootstudie was de eerste rond commerciële, grensoverschrijdende drone-activiteiten buiten het gezichtsveld van de piloot (beyond visual line of sight) in offshore windparken in de Noordzee. De onderzoekers voerden tests uit voor diverse gebruikssituaties, waaronder zoek- en reddingsacties, milieuonderzoeken, turbine- en substationinspecties en pakketbezorgingen.
Een traditionele multicopterdrone en een bewakingsdrone met vaste vleugels, die een vleugelspanwijdte van meer dan 3 meter heeft, zijn tegelijk ingezet. De drone voor langdurige bewaking vertrok vanaf de Belgische kust en vloog helemaal naar het windpark Rentel, dat ruim 35 kilometer voor de kust ligt. Ondertussen voerde een geautomatiseerde drone inspecties en vluchten uit vanaf het offshore substation en schepen. Bij een zoek- en reddingsdemonstratie werd infrarooddetectie gebruikt en dropte een drone een reddingsboei.
Autonomie
‘We zijn ervan overtuigd dat deze innovatieve, geavanceerde technologieën, die focussen op volledig autonome activiteiten zonder dat er schepen en mensen offshore nodig zijn, een baanbrekend potentieel hebben om de veiligheid te verhogen, de impact op het milieu in de exploitatie- en onderhoudfase van een project te verminderen en de algemene kosten te verlagen’, zegt Bart De Poorter, general manager van DEME Offshore. ‘Uiteindelijk verwachten we dat onbemande toestellen aanzienlijk zullen bijdragen tot een lagere gemiddelde energiekost.’
Thibauld Jongen, CEO van Sabca, wijst erop dat veiligheid het belangrijkste aspect is bij het gebruik van drones boven steden, nabij kritieke infrastructuur en in gecontroleerd luchtruim. ‘Daarom hebben we verschillende projecten lopen waarbij we onze systemen tot het uiterste testen. Deze succesvolle missies met DEME Offshore bevestigen de commerciële mogelijkheden van onze systemen en zijn een volgende stap na de realisatie van andere primeurs, zoals medische transportmissies boven Antwerpen en verschillende vrachttransporten over land’, aldus Jongen.
Lees ook: