Belgische bedrijven opvallend vaak doelwit cyberaanvallen

Belgische bedrijven worden opvallend vaak het doelwit van gerichte cyberaanvallen. Dat blijkt uit een rapport van verzekeraar Hiscox, gespecialiseerd in de bescherming tegen hacking, systeeminbraken, dataverlies en cyberaanvallen.

Uit de studie van Hiscox bleek dat wereldwijd vorig jaar gemiddeld 39 procent van de ondernemingen het mikpunt van een digitale aanval was geworden. In België liep dat echter op tot 49 procent. Dat cijfer is wel een verbetering tegenover het jaar voordien, toen 71 procent van de Belgische bedrijven een cyberaanval had moeten melden.

Supertargets

Het onderzoek toonde bovendien aan dat meer dan 10 procent van de getroffen Belgische bedrijven een zogenaamd supertarget bleek te zijn geweest. Dit betekent dat deze ondernemingen niet één aanval, maar wel honderden incidenten kregen te verwerken. Ook dat is een slechtere score dan het internationale gemiddelde.

Cyberaanvallen worden beschouwd als een steeds grotere economische dreiging. Door in de computersystemen van bedrijven te infiltreren kunnen hackers de activiteiten van hun doelwitten tot stilstand brengen of waardevolle gevoelige informatie zoals klantgegevens of bedrijfsgeheimen stelen.

In het ergste geval kan een onderneming door de aanvallen wekenlang lamgelegd worden. Dat was recent het geval bij weefmachinefabrikant Picanol en Asco, producent van vliegtuigcomponenten.

Hiscox waarschuwt dat de cyberaanvallen ook steeds doeltreffender worden. Hoewel minder bedrijven het slachtoffer worden, veroorzaken de operaties steeds meer schade. De kosten van de Belgische slachtoffers liepen vorig jaar op tot een gemiddelde van 54.700 euro. Dat betekende een verzesvoudiging tegenover het jaar voordien. In een geval liepen de kosten echter op tot 13,6 miljoen euro.

Verzekering

Toch bereiken de hackers slechts zelden hun doel. In meer dan 80 procent van de Belgische incidenten werd er geen losgeld betaald.

Anderzijds blijken volgens Hiscox vele bedrijven de dreiging te onderschatten. ‘In plaats van hun bescherming te verhogen, hebben de Belgische ondernemingen het voorbije jaar hun uitgaven voor cyberbeveiliging verlaagd,’ aldus de verzekeraar. Daarmee gaan de Belgische bedrijven tegen de internationale trend in.

Hiscox waarschuwt dat nochtans niet enkel multinationals met cyberaanvallen te maken krijgen. Wanneer naar de 61 Belgische supertargets wordt gekeken, blijkt dat twintig slachtoffers maximaal tien werknemers in dienst had.

Hiscox ondervroeg voor zijn rapport wereldwijd 5.569 informatici. In België waren er een vijfhonderdtal respondenten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.