De verhuis van het van oorsprong Brusselse databedrijf Collibra naar Nederland om fiscale redenen zendt schokgolven door het hele Belgische techwereldje. “De regering moet dringend zijn fiscale aanpak van start-ups en groeibedrijven moderniseren”, klinkt het.
Belgisch techwereldje slaat alarm na Nederlandse verhuis van vaandeldrager Collibra: “Onze concurrentiepositie dringend versterken”

Waarom is dit belangrijk?
België scoort in wereldwijde ranglijsten matig als centrum voor nieuwe technologie. Als zelfs bedrijven van eigen bodem andere oorden opzoeken, wordt het een onbegonnen zaak om buitenlandse talenten en bedrijven aan te trekken.In het nieuws: “Belgische techtrots Collibra vlagt uit naar Nederland”, zo kopte De Tijd woensdag. Het bedrijf van Felix Van de Maele plaatst zichzelf onder een Nederlandse topholding om fiscale redenen. De Big Data-specialist wordt gezien als zowat de grootste Belgische techparel van de voorbije jaren, ook al runt Van de Maele het bedrijf in de praktijk vanuit New York.
De kern van de zaak: Wellicht heeft de nieuwe juridische structuur te maken met een oud zeer: de manier waarop aandelenopties fiscaal behandeld worden.
- Aandelenopties zijn in de wereldwijde techwereld een veel voorkomende beloningsvorm om talenten aan het bedrijf te binden en bij succes later te laten meegenieten van de groei van het bedrijf.
- Alleen werkt de Belgische regeling ingewikkeld en werkt ze ook ontmoedigend: de opties worden in principe al bij de uitgifte ervan belast, en niet bij de latere uitoefening. Voor de ontvanger is dat niet zo interessant: hij moet meteen belastingen betalen zonder dat hij de garantie heeft dat zijn opties later veel waard gaan zijn.
De reacties: op de carrièresite LinkedIn regent het reacties op de verhuis.
- “Een van de enige unicorns (techbedrijven die meer dan 1 miljard dollar waard zijn, red.) die we hebben, verhuist zijn bedrijf naar Nederland. Als onze politiek een wake-up call nodig heeft, denk ik dat dit het is”, schrijft Tanguy Goretti, costichter van fietsenbedrijf Cowboy. “In de techwereld is de oorlog om talent wereldwijd. Als we niet dezelfde voordelen hebben als onze buren, zullen we ze nooit inhalen. We moeten kunnen concurreren met salarissen en aandelenopties.”
- “Een teken aan de wand”, vindt ook Frederik Tibau, digitaal expert bij technologiekoepel Agoria. Hij legt ook een verband met de dreigende afbouw van het gunstregime voor auteursrechten aan software-ontwikkelaars. “In plaats van onze regeling voor aandelenopties te herbekijken, wordt in België het fiscaal gunstregime voor softwareontwikkelaars afgebouwd. Tijd om wakker te worden en om de neuzen in dezelfde richting te zetten, beste beleidsmakers!”
- Serieel techondernemer Lorenz Bogaert wijst op het verschil tussen de aandelen van de stichters, waar geen meerwaardebelasting voor geldt, en de onaantrekkelijke regeling voor de aandelenopties. “De oplossing is eenvoudig: een meerwaardebelasting voor iedereen. En geen belastingen bij de toekenning van de opties, maar bij het uitoefenen ervan.”
- Het techplatform Syndicate One reageert ontgoocheld op de beslissing van Collibra. “Het Belgische startup-ecosysteem heeft alle steun nodig om een concurrentievoordeel te verwerven en te behouden, en een solide aandelenoptiebeleid is daarvoor een van de meest cruciale elementen.”
(fjc)