Belgisch gezondheidsfonds Heran haalt 45 miljoen euro op in eerste kapitaalronde

Het Belgische gezondheidsfonds Heran rondde net een kapitaalronde af die 45 miljoen euro opleverde. Het fonds werd opgericht door biotechtoppers als Annie Vereecken, die een rist investeringen achter haar naam heeft staan, en Herman Verrelst, de CEO van het Mechelse Biocartis.

Het fonds bestaat nog maar sinds januari en focust zich naar eigen zeggen op ‘het snijvlak van technologie, data en gezondheid’. Vrij vertaald gaat het dus over bedrijven die technologische toepassingen maken om de gezondheidszorg efficiënter te maken.

Heran kon al zeven bedrijven aan zich binden. Het heeft nu participaties in Ugentec, Icometrix, Bluebee, Ontoforce, Lynxcare, Pharmafluidics en Fox Biosystems. Het Leuvense Icometrix ontwikkelt artificiële intelligentie die kan zien welk deel van de longen is aangetast door Covid-19, Ugentec uit Hasselt maakt software die diagnostische tests tot 30 keer sneller kan analyseren.

Ommekeer

De oprichters begonnen in januari met een kapitaalronde en konden die nu afsluiten. Ze haalden 45 miljoen euro op bij onder andere PMV, de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid, maar ook andere institutionele en private investeerders. Het doel was om 65 miljoen euro op te halen, dus de geldophaling loopt nog even door. Heran hoopt die af te ronden aan het einde van dit jaar.

De gezondheidssector staat voor een ommekeer en de komst van het coronavirus heeft daar zeker toe bijgedragen. Door de socialdistancingregels worden digitale tools steeds belangrijker en consumenten willen graag zelf hun gezondheidsdata kunnen beheren. Grote techbedrijven als Google en Amazon proberen al een tijd in te breken in de sector, maar ook veel kleinere bedrijfjes ontwikkelen toepassingen. In 2018 haalden digitale gezondheidszorgbedrijven wereldwijd 8 miljard dollar op bij investeerders, volgens de durfkapitalist Rock Health.

Naast Vereecken en Verrelst zitten ook Katleen Vandersmissen, ex-hoofd van de afdeling Health & Care bij de investeringsmaatschappij LRM, en Joris Mortelmans, de financieel directeur van het familiale bedrijf van Vereecken, in het kapitaal van Heran.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20