Belgisch fonds M80 gooit Le Pain Quotidien reddingsboei toe

De kernactiviteiten van bakkerijketen Le Pain Quotidien, waaronder de winkels in België en Frankrijk, komen wellicht grotendeels in handen van het jonge investeringsfonds M80, met serieel ondernemer José Zurstrassen als bekendste vennoot.

Dat meldden De Tijd en L’Echo en wordt bevestigd door de investeerders. M80 gaat een alliantie aan met de huidige grootste aandeelhouder Cobepa en de meerderheid van het bedrijf in handen krijgen.

De twee partijen willen alle winkels in België (25 in eigendom en 8 in franchise) en Frankrijk (13 in eigendom en 4 in franchise) verwerven. Ook het merk Le Pain Quotidien, de contracten met internationale franchisenemers en l’Atelier du Pain – de bakkerij in Ninove – zouden onder hun controle vallen. Alles samen werken in de betrokken ondernemingen ongeveer 850 mensen.

Geen onbekenden

M80 kent de interne keuken van Le Pain Quotidien goed, want Peter Vermeersch, een vennoot bij M80, is de voormalige CEO van Le Pain Quotidien Belgium. Alain Coumont, de stichter van de Brusselse broodketen, zou bij het project betrokken blijven.

Le Pain Quotidien raakte in zware financiële moeilijkheden door de coronacrisis. Eerder raakte bekend dat de Amerikaanse uitbaatrechten van Le Pain Quotidien-winkels in handen kwamen van een hamburgergroep.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20