België weerstaat Amerikaanse druk op diversiteitsbeleid van Europese bedrijven

België weerstaat Amerikaanse druk op diversiteitsbeleid van Europese bedrijven
(Photo by Thierry Monasse/Getty Images)

Key takeaways

  • België verwerpt met kracht de druk van de VS op het diversiteitsbeleid van bedrijven.
  • EU-landen zoals Frankrijk en België veroordelen sterk de Amerikaanse inmenging in hun bedrijven en waarden.
  • De Belgische regering bevestigt haar inzet voor gelijkheid, inclusie en diversiteit als essentiële waarden voor een sterke en dynamische samenleving.

De Belgische regering heeft de druk van de Verenigde Staten met betrekking tot het diversiteitsbeleid van bedrijven resoluut van de hand gewezen. Verschillende Europese bedrijven ontvingen een brief van de Amerikaanse overheid waarin ze vroegen naar hun antidiscriminatieprogramma’s, en waarin ze mogelijke gevolgen voor de samenwerking met de Amerikaanse overheid suggereerden als dergelijke programma’s er niet zouden zijn.

De Belgische ministers Jambon (N-VA), Prévot (Les Engagés) en Beenders (Vooruit) spraken hun sterke afkeuring uit over deze Amerikaanse druktactiek. Deze aanpak komt voort uit een decreet dat de voormalige president van de VS, Donald Trump, op zijn eerste ambtsdag ondertekende en dat een einde maakte aan de programma’s voor gelijke kansen binnen de federale overheid van de VS.

  • In de brief wordt benadrukt dat dit decreet ook verplicht is voor alle leveranciers en dienstverleners aan de Amerikaanse overheid.

“Onacceptabele Amerikaanse inmenging”

Frankrijk veroordeelde deze interventie onmiddellijk en noemde het “onacceptabele Amerikaanse inmenging” en verzekerde dat het zijn bedrijven, consumenten en waarden zou verdedigen. België sloot zich hierbij aan en nam onmiddellijk contact op met de Amerikaanse ambassade via de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken om zijn bezorgdheid over deze zaak te uiten.

Minister van Financiën Jan Jambon (N-VA) benadrukte de Europese cultuur van non-discriminatie en de noodzaak om deze voort te zetten. Hij verklaarde dat België geen lessen nodig heeft van de “baas” van Amerika. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) betreurde het dat de Amerikaanse regering, ooit een voorvechter van gedeelde waarden zoals diversiteit, nu een stap achteruit zet.

Diversiteit is troef

De Belgische federale overheid hecht veel belang aan gelijke kansen voor iedereen, zoals vastgelegd in het bestuursakkoord. Ze beschouwt het ondermijnen van inclusieprogramma’s niet alleen als schadelijk voor bedrijven, maar ook voor de bredere samenwerking tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. De verklaring eindigt met de bevestiging dat diversiteit een troef is, geen bedreiging, en cruciaal voor economische groei, concurrentievermogen en sociale cohesie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00