België is het land met de op twee na beste werk-privébalans wereldwijd, leert de jaarlijkse Global Life-Work Balance Index van het hr-platform Remote.
In het nieuws: Remote neemt elk jaar de zestig landen met het hoogste bruto binnenlands product (bbp) onder de loep om na te gaan waar werknemers een gezonde werk-privébalans hebben. Wat blijkt? Ons land behoort tot de top van de wereld.
- België staat met een score van 73,45 op 100 op een gedeelde derde plaats met Denemarken. Daarmee doet ons land het veel beter dan de voorgaande jaren.
- “De sterke positie is deels te danken aan een aanpassing van het landelijke ziektebeleid”, verduidelijkt Barbara Matthews, Chief People Officer bij Remote. “Het land scoort daarnaast goed in verschillende andere categorieën, waaronder het loonniveau (het minimumloon behoort tot de hoogste in Europa) en het gemiddelde aantal gewerkte uren per week, dat met 35 onder het gemiddelde ligt van de landen in de index.”
- Nieuw-Zeeland behoudt zijn toppositie met een score van 80,76 op 100, en mag zich voor het tweede jaar op rij het land met de beste balans tussen privéleven en werk noemen.
- “Nieuw-Zeeland staat voor het tweede jaar op rij bovenaan de index van Remote, mede dankzij een hoog minimumloon en een royaal jaarlijks verlof van 32 dagen. Het land scoort ook goed op de ‘geluksindex’ en wordt beschouwd als een van de veiligste landen om te wonen en te werken”, aldus Matthews.
- Ierland staat op de tweede plaats. Het land krijgt een score van 77,89 op 100.
- “Naast een universeel, door de overheid gefinancierd zorgstelsel, biedt Ierland ook een van de hoogste minimumlonen in de index. Dit land met iets meer dan vijf miljoen inwoners wordt ook beschouwd als een van de veiligste landen ter wereld”, klinkt het.
- Ook ons buurland Duitsland heeft een plaatsje veroverd in de top 10. Het land haalt een score van 71,84 op 100 en staat daarmee op de zesde plek.
- Matthews wijst op de hoge Duitse lonen. Het minimumloon bedraagt 12,41 euro per uur. Dat is hoger dan in eender welk ander land uit de studie van Remote. “Duitsland heeft een gecombineerd publiek/privaat zorgstelsel en het aantal gewerkte uren per werknemer is met 34,24 uur per week lager dan gemiddeld”, voegt ze er nog aan toe.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.