België stockeert antitankmunitie in Estland, NAVO kondigt extra gevechtsgroepen en gedeeld wapendepot aan

De NAVO heeft beslist de oostflank van de alliantie te versterken. Als aanvulling op de vier gevechtsgroepen, in Polen en de drie Baltische staten, komen er nu vier nieuwe gevechtsgroepen bij. Ook werd in Estland een NAVO-wapendepot geopend. Daar zal onder meer Belgische antitankmunitie worden opgeslagen.

De vier nieuwe NAVO-gevechtsgroepen worden gestationeerd in Roemenië, Bulgarije, Slowakije en Hongarije. Door de nieuwe versterking zullen nu zo’n 25.000 soldaten in NAVO-verband in landen in Oost-Europa aanwezig zijn. Aanvullend leveren de landen zelf nog zo’n 290.000 soldaten.

De verdeling van NAVO-troepen. (De Belgische vlag staat bij Litouwen, maar België levert troep aan de ‘battlegroup’ in Estland

Belgische inzet

België is op dit moment al in het kader van NAVO-operatie Enhanced Forward Presence (eFP) aanwezig in Estland. De kaart toont een Belgisch vlaggetje bij Litouwen, maar aan de missie daar neemt België maar sporadisch deel. In Estland zijn bijna 300 Belgische soldaten aanwezig, zowel op land, op zee als in de lucht.

Op het land bestaat de opdracht vooral uit hun aanwezigheid: de Russen tonen dat er hier niets te rapen valt. Daarnaast patrouilleren Belgische F-16’s boven het Estse luchtruim, en levert ons land ook de mijnenjager Lobelia aan de anti-mijnengroep Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCG1).

Ook in Roemenië zijn Belgische soldaten al aanwezig. Het bataljon 1/3 Lanciers versterkt daar, samen met het Franse 27e bataljon Alpenjagers, de elite van het Franse leger, de NAVO-voorhoede. Zij krijgen in de basis in Constanta nu versterking van de Amerikanen, Luxemburg, Italië en Polen. De gevechtsgroep in Bulgarije zal voornamelijk uit VS-troepen bestaan, de NAVO-aanwezigheid in Hongarije zal bestaan uit Hongaarse en Kroatische soldaten.

Munitiedepot

Naast de uitbreiding van de troepenmacht in Oost-Europa, werd ook een NAVO-munitiedepot aangekondigd in Estland. De MAWI, Multinational Ammunition Warehousing Initiative, werd bekrachtigd door de Estse en de Belgische Chefs van Defensie, respectievelijk luitenant-generaal Martin Herem en admiraal Michel Hofman.

Waarom de Belgische defensiebaas? Ons land mag, als deelnemend land aan de eFP in Estland, meteen gebruik maken van het wapendepot. De Belgische SPIKE antitankraketten voor lange afstand zullen namelijk in het depot worden opgeslagen. Ook andere geallieerden mogen gebruik maken van de opslagplaats.

Het plan is om op termijn verschillende MAWI’s te openen, waardoor NAVO-troepen die in het buitenland opereren minder afhankelijk zijn van aanvoertreinen uit het eigen land. Op langere termijn beoogt de NAVO een verandering in strategie van lidstaten: het wil meer en efficiëntere samenwerking, ook op het vlak van munitiedelen. Ook plant de NAVO een MAWI in België, die zou in de loop van 2022 operationeel worden.

Meer