België wil meer investeren in ruimtevaart: “Terugkeer naar klimaat van Koude Oorlog”

België wil meer investeren in ruimtevaart: “Terugkeer naar klimaat van Koude Oorlog”
Thomas Dermine, Belgisch Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid en Koning Filip | Getty Images

België zal zijn jaarlijkse ruimtevaartbudget vanaf volgend jaar opkrikken van 275 miljoen naar 325 miljoen euro.

Waarom is dit belangrijk?

Europa werkt al decennialang samen met Rusland op vlak van ruimtevaart. Maar sinds de oorlog in Oekraïne begon, probeert het die afhankelijkheid af te bouwen. Ook België krikt om die reden het budget op.

De essentie: Jaarlijks zal zo’n 305 miljoen euro naar projecten van het Europees Ruimteagentschap (ESA) vloeien. De resterende 20 miljoen zal naar diverse intergouvernementele organisaties gaan, meldt L’Echo.

  • Er zal onder andere geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van de Ariane 6-draagraket, het toekomstige vlaggenschip van het ESA. Die moet eind 2023 voor het eerst gelanceerd worden.
  • Ook zullen een aantal nationale en Europese activiteiten worden ondersteund. België zal onder andere EUMETSAT, de Europese organisatie die instaat voor het beheer en ontwikkeling van weersatellieten, ondersteunen.
  • De European Southern Observatory (ESO) zal ook worden bijgestaan. Dat is een intergouvernementele onderzoeksorganisatie van 16 EU-lidstaten die zich bezighoudt met astronomisch onderzoek.
  • Ook wil België volgende week in Parijs, waar een conferentie van de ministers van de ESA-leden zal plaatsvinden, voor de derde keer een Belg op de lijst van ESA-astronauten krijgen. De geselecteerde kandidaten zullen op 23 november bekend worden gemaakt.
  • België wil zijn positie binnen de ruimtevaartontwikkeling terug versterken nadat de regering-Michel enkele jaren geleden besloot een stapje terug te zetten. Toen werd slechts 200 miljoen vrijgemaakt om het ESA te ondersteunen.

Belangrijk: Sterker inzetten op de ruimtevaart is voor een aantal redenen nodig, zegt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine in L’Echo:

  • Voor elke euro die geïnvesteerd wordt in het ESA, zou België 3,35 euro terugkrijgen in de vorm van particuliere contracten.
  • Ook de afhankelijkheid van Rusland moet worden afgebouwd. “We zien een terugkeer naar een klimaat van de Koude Oorlog, wat betekent dat de vragen over strategische autonomie op een heel andere manier worden gesteld dan vier jaar geleden”, zegt de staatssecretaris tegenover de Franstalige krant.
  • Ook moet België meer investeren om niet achterop te raken op vlak van ruimtevaart, klinkt het. Dermine spreekt over “de opkomst van nieuwe actoren die extreem snel bewegen”. Daarbij verwijst hij naar bedrijven als SpaceX en Blue Origin, die aan sneltempo nieuwe technologieë ontwikkelen.
  • Ten slotte speelt de ruimtevaart een belangrijke rol bij het opvolgen van de klimaatverandering. Satellieten worden bijvoorbeeld gebruikt om temperaturen te meten, om ontbossing in kaart te brengen en om de veranderende concentratie van broeikasgassen op te volgen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.