Belgische bedrijven en onderzoekers hebben bij het Europees Octrooibureau (EOB) het voorbije jaar 2.423 octrooien aangevraagd. Dat betekende een stijging met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Europese Octrooibureau gemeld.
België boekte daarmee op het gebied van patentaanvragen een nieuw record. Wanneer naar de individuele aanvragers wordt gekeken, voert het chemieconcern Solvay de Belgische ranglijst aan.
Vlaams-Brabant
België kon het voorbije jaar voor de tweede keer op rij een toenemend aantal patentaanvragen melden. Drie jaar geleden was er nog een daling geregistreerd. Ook dit keer voerde het chemieconcern Solvay met 306 aanvragen de Belgische ranglijst aan, gevolgd door het onderzoekscentrum Imec (174) en het materialenbedrijf Umicore (89).
Wanneer naar de individuele sectoren wordt gekeken, tekende de transportsector – waarin ook de autobouw is begrepen – de grootste groei. Daar liep het aantal aanvragen met 51 procent op.
De cijfers tonen verder dat Vlaanderen binnen België de grootste patentactiviteit liet optekenen. Vlaamse partijen dienden het voorbije jaar 1.500 aanvragen in. Vooral in Vlaams-Brabant werd er met 409 dossiers een sterke activiteit genoteerd. Die regio omvat dan ook een aantal clusters van innovatieve economische sectoren. Vlaams-Brabant gaat in de rangschikking Antwerpen en Brussel vooraf.
5G
In totaal ontving het Europees Octrooibureau het voorbije jaar ruim 181.000 patentaanvragen. Ook dat betekende een nieuw record. Tegenover het jaar voordien was er sprake van een toename met 4 procent.
Het grootste aantal aanvragen kwam uit de Verenigde Staten (25 procent), gevolgd door Duitsland (15 procent), Japan (12 procent), China (7 procent) en Frankrijk (6 procent).
De grootste patentactiviteit werd opgemerkt in de sector van de digitale communicatie. Daarmee komt een einde aan een periode van dertien jaar waarin de medische technologie voor het grootste aantal aanvragen tekende.
Die verschuiving heeft volgens het octrooibureau vooral met de ontwikkeling van de 5G-technologie voor mobiel internet te maken. Het Chinese technologieconcern Huawei voerde met 3.524 aanvragen het voorbije jaar de Europese ranglijst aan.