België sluit cafés en restaurants en schort lessen in scholen op

België gaat naar de federale fase waarin alle bevoegdheden qua veiligheid naar het federale niveau gaan. Alle discotheken, cafés en restaurants sluiten de deuren. Scholen gaan niet volledig dicht, maar de lessen worden opgeschort. De maatregelen gaan van start in de nacht van vrijdag op zaterdag en gelden tot 3 april.

Evenementen worden geannuleerd en lessen worden geschorst. Dat kondigt premier Sophie Wilmès (MR) aan op een persconferentie.

Scholen moeten wel opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de zorg werken. Er wordt aan ouders gevraagd om kinderen zoveel mogelijk thuis te houden en niet naar de grootouders te brengen. Voor wie niet kan thuiswerken en geen opvang heeft, moeten oplossingen worden gezocht door de scholen. Crèches blijven open.

Openbaar vervoer blijft rijden, maar er wordt gevraagd om de verplaatsingen te beperken.

Winkels

Essentiële winkels, zoals supermarkten en apothekers, blijven open, niet-essentiële winkels sluiten in het weekend. Dat gaat dan over bijvoorbeeld kledingwinkels. Oudere mensen mogen nog boodschappen gaan doen, maar de premier raadt aan om daar rustige momenten voor uit te kiezen. ‘U blijft best zoveel mogelijk thuis’, klinkt het. ‘En breng elkaar geen bezoeken als u ziek bent.’

Eerder riep de regering al op om zoveel mogelijk van thuis uit te werken.

Wilmès sloot de persconferentie af met een warme boodschap. ‘Zorg voor elkaar. We hebben in deze tijd cohesie en solidariteit nodig. Net als het tegenzit moeten we samenwerken’, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20