België stapt mee in EU-trainingsmissie voor opleiden van Oekraïense ontmijners

De ministerraad gaf vrijdag goedkeuring voor de Belgische deelname aan EUMAM, de trainingsmissie van de Europese Unie om Oekraïense soldaten op te leiden. België neemt de opleiding van zestig ontmijners voor zijn rekening.

Waarom is dit belangrijk?

Twee weken geleden werd de EUMAM geboren, de EU Military Assistance Mission, waarbij 15.000 Oekraïense soldaten moeten worden getraind door de legers van EU-lidstaten. Polen en Duitsland stapten meteen mee in de missie, België volgt nu ook.

De essentie: Oekraïense soldaten moeten extra training krijgen, vooral in specificaties zoals ontmijningen of sniper-missies. België zal nu zijn bijdrage leveren.

  • Op de ministerraad van vrijdag werd het voorstel van minister van Defensie Ludivine Dedonder goedgekeurd om 60 Oekraïense ontmijners te gaan trainen in België, vanaf 2023. Voor de training worden 16 trainers opgemonterd, en wordt ook specifiek materiaal aangekocht, dat nadien aan Oekraïne wordt gedoneerd om daar te gebruiken. De soldaten worden opgeleid om explosieven op te sporen en gecontroleerd tot ontploffing te brengen.
  • Daarmee maakt Dedonder haar belofte waar van eind augustus. Toen zegde ze toe dat België opleidingspersoneel zou leveren aan de Europese missie. Vooral op het vlak van ontmijning, maar ook voor scherpschieten en voor de training van officieren en medisch personeel kan België echt een meerwaarde betekenen.

Het grotere plaatje: In totaal worden 15.000 soldaten opgeleid. Het gros hiervan krijgt zijn training in Polen, Duitsland neemt ook een deel voor zijn rekening. Op deelname van andere landen lijkt het momenteel wachten.

  • Polen zal ruim 12.000 soldaten voorzien van een basistraining. Ook het hoofdkwartier van de missie komt in dit land te liggen, meer bepaald in Rzeszow, op 150 kilometer van de Oekraïense stad Lviv. Die stad wordt nu al gebruikt als voornaamste draaischijf voor de wapenleveringen en humanitaire hulp aan Oekraïne.
  • Duitsland neemt 2.800 Oekraïners voor zijn rekening, die een gespecialiseerde training zullen krijgen. Momenteel is niet bekend of er ook andere landen deelnemen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20