Het Amerikaanse Intel overweegt een miljardeninvestering in de productie van computerchips te spreiden over verscheidene EU-lidstaten. België staat op de lijst van mogelijke productielanden, weet de zakenkrant Financial Times.
De Europese Unie wil het wereldwijde chiptekort en haar afhankelijkheid van computerchips uit Azië aanpakken via de bouw van nieuwe productiesites binnen Europa. De Amerikaanse chipreus Intel is mogelijk kandidaat om daaraan mee te werken, mits Europa met aanzienlijke financiële en praktische steun over de brug komt. Volgens de Financial Times kwam de kwestie aan bod in de recente gesprekken van Pat Gelsinger, sinds kort de nieuwe CEO van Intel, met afzonderlijk de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Mario Draghi.
Europees ecosysteem
Het is daarbij niet gezegd dat Intel de Europese lidstaten tegen elkaar wil uitspelen om het gunstigste regime te bekomen voor een grote chipfabriek. De toplui van Intel spelen immers met het idee om de faciliteiten en diensten rond computerchips te spreiden over de EU, hoorde de Financial Times. In zo’n Europees “ecosysteem” zouden productie en verpakking bijvoorbeeld in twee verschillende lidstaten kunnen plaatsvinden en zou onderzoek en ontwikkeling verdeeld worden over meerdere sites.
Vandaag heeft Intel al een chipfabriek in het Ierse Leixlip, maar als er een volgende komt, zal die vrijwel zeker in continentaal Europa liggen. Voor de halfgeleiderfabrieken, ook wel “fabs” genoemd, onderzoekt Intel mogelijke sites in Duitsland, Nederland, Frankrijk en België. Eerder dit jaar werd ons land ook al eens genoemd als mogelijk gastland voor Intel. Nabijheid bij de Duitse auto-industrie, een almaar grotere klant van computerchips, kan bij de uiteindelijke keuze een belangrijk rol spelen.
Beslissing eind dit jaar
Een beslissing wordt eind dit jaar verwacht. Intel zou in een eerste fase denken aan twee fabs, goed voor een investering van 20 miljard dollar over tien jaar, of 100 miljard dollar over hun volledige levensduur. Maar dan moet de EU wel met centen of kortingen over de brug komen. Een Europese chipfabriek kan alleen maar concurrentieel zijn met specifieke gunstregimes, want volgens Intel is een fab in Europa 20 tot 40 procent duurder dan in Azië.
Het financiële aspect zou niet het enige discussiepunt zijn. De vraag is ook welk type chips een eventueel Europese productiehub zou maken: geavanceerde chips waarvan de commerciële toekomst nog onzeker is, of minder vooruitstrevende chips waarvan het toepassingsveld wel duidelijk is.
(NS)