België is op het Europese vasteland het enige land dat nog altijd aan deze controversiële coronabeperking vasthoudt

De Belgische kapsalons moeten noodgedwongen nog minstens tot half januari en wellicht tot begin februari gesloten blijven door de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. De sector heeft vandaag echter aan de regering gevraagd om de activiteiten sneller te kunnen hernemen. 

Het Overlegcomité heeft beslist om de heropening van zogenaamde niet-essentiële bedrijven vanaf begin december toe te staan. Die versoepeling heeft echter geen betrekking op contactberoepen zoals kapsalons, schoonheidsspecialisten of tatoeëerders.

Die beslissing is bij veel betrokkenen echter op groot onbegrip onthaald. De ontevredenheid in de sector is des te groter omdat België het enige land op het Europese vasteland lijkt dat zijn kapsalons gesloten houdt. ‘Veel van onze landgenoten steken de grens over om hun kapsel te laten verzorgen,’ hebben 28 bedrijven, die in België samen meer dan 300 kapsalons vertegenwoordigen, in een persmededeling opgemerkt. 

Veiligheid

De bedrijven wijzen erop dat de sector nochtans bijzonder goed in staat is om zijn deuren in alle veiligheid te heropenen. ‘Sinds de eerste lockdown hebben de salons bijzonder strikte protocollen ingevoerd om de veiligheid van de klanten te waarborgen,’ wordt er opgemerkt. ‘Tot de maatregelen behoren onder meer een verplicht masker voor personeel en klanten, een beperking van het aantal cliënten, diensten op afspraak, handdesinfectie, de reiniging van instrumenten en fysieke barrières.’

In het persbericht wordt tevens melding gemaakt van een onderzoek in de Verenigde Staten waarbij twee Amerikaanse kappers tijdens de uitoefening van hun beroep een masker droegen. ‘De conclusie was duidelijk. Bij de 139 cliënten die werden verzorgd, werd geen enkele besmetting vastgesteld,’ luidt het.

Tevens wordt verwezen naar een studie die midden oktober onder 575 klanten in België werd uitgevoerd. Daarbij bleek dat 96 procent van de ondervraagden van mening was dat de kapsalons voldoende maatregelen hadden genomen om hun veiligheid te garanderen.

Tenslotte kondigde Jef Vermeulen, voorzitter van sectororganisatie Coiffure.org, voor het weekend een symbolische actie aan. ‘We vragen kappers om hun kappersstoel zaterdag buiten te zetten,’ aldus Vermeulen.

De sector hoopt de politieke besluitvormers alsnog te kunnen overtuigen om hun besluit terug te draaien en toestemming geven om op 14 december tot een heropening over te gaan.

Meer