België in top 15 van grootste kernenergiemachten ter wereld

Ons land haalde de top 15 van landen met het grootste aandeel van nucleaire energie in de wereldwijde energiemix. De infografische website The Visual Capitalist visualiseerde deze top 15 aan de hand van gegevens van het Power Reactor Information System (PRIS) uit 2020.

Slechts 15 landen zijn goed voor meer dan 91% van de wereldwijde productie van kernenergie. Het gaat hier dus om de VS, China, Frankrijk, Rusland, Zuid-Korea, Canada, Oekraïne, Duitsland, Spanje, Zweden, het VK, Japan, India, België, en Tsjechië (zie afbeelding).

Wetenswaardigheden

  • Bijna 450 reactoren over de hele wereld leveren kernenergie aan verschillende landen, stipt The Visual Capitalist aan. Samen zijn die goed voor ongeveer 10% van de elektriciteit in de wereld, of ongeveer 4% van de mondiale energiemix.
  • In de VS levert kernenergie meer dan 50% van de schone elektriciteit van het land. Bovendien hebben 88 van de 96 operationele reactoren van het land in 2020 goedkeuring gekregen voor een verlenging van de levensduur met 20 jaar.
  • China, ’s werelds op één na grootste producent van kernenergie, investeert verder in kernenergie in een poging zijn klimaatdoelstellingen te halen. Het plan, dat de bouw van 150 nieuwe reactoren tegen 2035 omvat, kan maar liefst 440 miljard dollar kosten.
  • Aan de andere kant zijn de Europese meningen over kernenergie verdeeld. Duitsland staat nog op de achtste plaats op de lijst, maar sluit zijn laatste nog in bedrijf zijnde reactor in 2022 als onderdeel van zijn uitfasering van kernenergie. Frankrijk daarentegen is van plan zijn nucleaire capaciteit uit te breiden. Ons land blaast warm en koud tegelijk: het laatste nieuws is dat de twee jongste kernreactoren toch langer openblijven.
  • Bij de 20 landen die het meest op kernenergie steunen voor hun energiemix staan wij op de zesde plaats, met een aandeel van 39,1 procent. Frankrijk staat eerst, met een aandeel van 70,6 procent.

Piek afgenomen

Terwijl sommige landen overstappen op kernenergie als schone energiebron, is de opwekking van kernenergie sinds de piek in de jaren negentig in het algemeen afgenomen, luidt het.

(kg)

Meer