Azië is absolute koploper in nieuwe kernreactoren uit de grond stampen

Terwijl Duitsland al 3 van zijn overblijvende 6 kerncentrales sloot, ontwikkelt Azië op duizelingwekkende snelheid een bouwwoede voor nieuwe kernreactoren.

Duitsland heeft sinds 2000 definitief zijn plannen laten varen om ooit nog nieuwe kerncentrales te bouwen. Daardoor zal het land, samen met Italië, wereldwijd de enige natie worden die al zijn oude kerncentrales sloot zonder die te vervangen met nieuwe exemplaren. “Maar de rest van de wereld is nog niet klaar om deze energiebron te laten vallen”, meent datajournalist Florian Zandt.

Zelfs na de kernramp van Fukushima in 2011, waarvan sommige regio’s tot op de dag van vandaag nog steeds lijden onder de ecologische gevolgen, blijft Azië een sterke voorstander van kernenergie. De regio is zelfs de absolute koploper op vlak van het bouwen van nieuwe reactoren. Dat schrijft Zandt in een verslag op Statista.

Japan zou er zo’n 33 actieve reactoren op nahouden. Volgens gegevens van de World Nuclear Association zouden daar plannen zijn voor de bouw van nog eens 11 reactoren. In India zijn de plannen voor nieuwe kerncentrales ondertussen verdrievoudigd tot zo’n 72 in totaal. 

Maar China stelt al deze landen in de schaduw. “Er werden door China al zo’n 168 nieuwe reactoren voorgesteld, naast de 18 die al in aanbouw zijn en de 37 die al gepland werden”, stipt de journalist aan. Volgens Zandt is er in China op het gebied van voorgestelde kernreactoren sprake van een toename van zo’n 337 procent.

Beloftevol, maar een aantal risico’s

In totaal zijn er in Azië al 35 reactoren in aanbouw, terwijl Europa met 15 centrales de tweede plaats mag innemen. Statistieken van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie tonen aan dat twee derde van de wereldwijd momenteel 441 actieve kerncentrales ouder dan 30 jaar zijn. Daardoor zou het nuttig zijn om te overwegen oudere reactoren te optimaliseren, in plaats van er nieuwe op te trekken, voert Zandt aan.

Ook over het debat rond kernenergie heeft Zandt nog iets productiefs toe te voegen. “Hoewel de gestage toename van het energieverbruik en de schaarste aan fossiele brandstoffen zoals steenkool, ruwe olie en gas van kernenergie op papier een haalbare en schone optie maken, houdt de technologie nog steeds een groot aantal risico’s in. Vooral wat betreft de correcte verwijdering en opslag van hoogradioactieve afvalstoffen en de toestand van oudere centrales”, besluit de datajournalist.

(lb)

Meer