België heeft pensioenuitgaven minder onder controle dan buurlanden

De pensioenuitgaven in België gaan in de komende decennia sneller stijgen dan in de meeste Europese landen. Dat zegt een studie van de Nationale Bank (NBB).

Waarom is dit belangrijk?

Om de ontsporing van de Belgische staatsschuld (momenteel 104 procent van het bbp) een halt toe te roepen, moet het begrotingstekort naar beneden. "Deze opdracht lijkt onmogelijk zonder de verwachte toename van de pensioenuitgaven in verhouding tot het bbp significant te drukken", schrijft de Nationale Bank.

In het nieuws: De experten van de Nationale Bank vergelijken, op basis van eerdere rapporten van de Europese Commissie en de Studiecommissie voor de Vergrijzing, hoe de Belgische pensioenuitgaven gaan evolueren tegenover die in referentielanden als Nederland en Duitsland. De conclusie: België is één van de eurolanden waar de pensioenkosten de komende decennia het snelste zullen stijgen.

Grafisch: Wanneer je de verwachte pensioenuitgaven afzet tegen het verwachte bruto binnenlands produ

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer