België kijkt terug op een geslaagd EU-voorzitterschap

België geeft het voorzitterschap van de Raad van de EU straks door aan Hongarije. In diplomatieke kringen is er tevredenheid over de verwezenlijkingen van het land.

In het nieuws: Toch nog een succesje voor ontslagnemend premier Alexander De Croo.

  • In diplomatieke kringen regent het complimenten over hoe België het voorzitterschap heeft aangepakt. De Standaard laat een paar diplomaten aan het woord:
    • “In politiek en geopolitiek lastige tijden wil je een vaardig en betrouwbaar paar handen aan het stuur”, klinkt het.
    • En verder: “Het Belgische voorzitterschap heeft ons op koers gehouden en mooie resultaten geboekt. Alle lof!”
    • “België heeft een zeer positieve indruk gemaakt en goed werk geleverd in uitdagende tijden”, zegt een ander.
  • Het aantal behandelde dossiers is dan ook groot. In 89 dossiers wist België deals te sluiten tussen de lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie
  • Dat leverde een aantal belangrijke wetgevende voorstellen op. In de eerste plaats was er het migratiepact van staatssecretaris Nicole De Moor (cd&v). Ook kwamen er betere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers van platformen zoals Deliveroo en Uber. Op ecologisch vlak wist België het voor elkaar te krijgen dat er afgesproken is om minder plastic te gebruiken en komen er strengere normen voor CO2-uitstoot.

Complexe dossiers afgehandeld

Genoteerd: De druk van Hongarije hielp België wel.

  • De Croo zei bij het aantreden van België als voorzitter al dat “oplossingen in het DNA van de Belgen zit”. De Belgische ambassadeur Willem van de Voorde is dan ook tevreden: “België heeft bewezen dat het nog altijd een motor van Europa kan zijn”.
  • Daarbij werd België wel wat geholpen. In de eerste plaats was er de druk van de Europese verkiezingen, waardoor er snel nog wat complexe dossiers afgehandeld moesten worden, zoals een nieuw sanctiepakket tegen Rusland en nieuwe financiering voor Oekraïne.
  • En tegelijk wordt er maar weinig verwacht van Hongarije. De Hongaarse premier Orbán toonde zich meermaals een behoorlijke dwarsligger. Daarom was er de noodzaak om geld voor Oekraïne, via bijvoorbeeld Euroclear, snel door de verschillende instellingen en raden te jagen. Men vreesde stilstand als dat nu nog moest gebeuren.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.