Europese Unie vindt maas in de wet om van Hongaars veto tegen steun voor Oekraïne af te raken

De Europese Unie heeft een manier gevonden om tegen een veto van Hongarije in te gaan. Door het veto zou een nieuw steunpakket voor Oekraïne niet goedgekeurd raken. Dat komt er nu wel.

De context: Regelmatig blokkeerde Hongarije geplande steunpakketten voor Oekraïne, omdat het land Rusland te vriend wil houden. Daarbij werden de rest van de EU-landen systematisch onder druk gezet door de Hongaarse premier Viktor Orbán om geld vrij te maken voor zijn land. De EU houdt dat geld liever geblokkeerd als straf voor het mogelijk schenden van de mensenrechten.

In het nieuws: Oekraïne krijgt tot 1,7 miljard euro om militaire uitgaven te doen.

  • De Hoge Buitenlandvertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell, laat aan The Financial Times weten dat omdat Hongarije zich onthield bij het goedkeuren van de afspraak dat de winsten op bevroren Russisch geld kunnen worden ingezet voor Oekraïne, datzelfde Hongarije nu ook “geen onderdeel kan uitmaken van de beslissing om het geld te gebruiken”.
  • Volgens Borrell is de methode “net zo ingewikkeld als elke andere juridische procedure, maar het mag.” De loophole zorgt ervoor dat het voor de G7-landen makkelijker wordt om hun afspraak na te komen. De 7 belangrijke landen hadden, samen met de EU, afgesproken om 50 miljard dollar aan steun aan Oekraïne te geven. Daarbij staat het ieder land en ook de EU vrij om zelf te beslissen hoe dit praktisch moet gebeuren.
  • Tegelijk wil dat nog niet zeggen dat alle zorgen van de baan zijn. Hongarije blokkeert nog altijd zeven andere hulppakketten voor Oekraïne, met een totale waarde van 6,6 miljard euro.

Een nieuwe deal met Hongarije?

De reactie: De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, hield zich kalm.

  • Even was er de vrees dat Hongarije hevig zou protesteren tegen de maas in de wet die Borrell gevonden heeft. De EU-leiders hadden verwacht dat Hongarije zelf met wetteksten en redeneringen zou aandraven om de beslissing teniet te doen. Dat gebeurde niet.
  • Szijjártó liet op Facebook weten: “Meer miljarden voor Oekraïne – deze keer door het breken van Europese regels en het buitensluiten van Hongarije.” Erg blij is hij er dus niet mee, maar voorlopig komt er geen actie vanuit Boedapest.
  • Hongarije kan echter wel een veto stellen tegen nieuwe blokkades van de EU tegen Russische handel en tegoeden. De bevriezing van Russische activa moet elk half jaar worden goedgekeurd door alle 27 EU-lidstaten.

Ook genoteerd: Volgens Borrell lag er een deal op tafel, maar aanvaardde Hongarije die niet.

  • Vorige week sloot Orbán een deal met de NAVO. Hongarije zal geen bezwaar meer maken tegen directe militaire hulp aan Oekraïne op voorwaarde dat het niet hoeft mee te werken aan militaire steun.
  • Eenzelfde soort deal wilde Borrell ook sluiten. Hij gaf naar eigen zeggen Orbán een week de tijd om een voorstel aan te nemen waarbij geen enkel Hongaars geld meer gebruikt zou worden voor steun aan Oekraïne, niet alleen militair. “Hou je geld, neem je geld uit de doos. Ik wil je geld niet gebruiken”.
  • Maar, zo zegt Borrell, die aanbieding sloeg Orbán af. “Het was niet genoeg.” “Dat heeft iets te maken met hun sterke banden met Rusland”, besluit hij.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.