Belgen worden slapend rijk van Indiase leerapp

Byju’s, een start-up uit India, haalde dinsdag 500 miljoen dollar op en zou nu 10,8 miljard dollar (9,2 miljard euro) waard zijn. Dat doet de kassa rinkelen bij de Belgische investeringsmaatschappijen Sofina en Verlinvest.

Byju’s is een app van Indiase makelij die studenten oefeningen geeft om zich voor te bereiden op toelatingsexamens. De app is met 64 miljoen gebruikers, van wie 4,2 miljoen een abonnement hebben, erg populair en dat hebben ook investeerders door. In 2018, tien jaar na zijn oprichting, bereikte de app de eenhoornstatus met een waardering van 1 miljard dollar en in januari van dit jaar was die al gegroeid tot 8 miljard.

Nu zou die waardering volgens bronnen aan de Indiase zakenkrant Economic Times dus 10,8 miljard bereikt hebben. De start-up geeft toe dat er een kapitaalronde is geweest, maar wil niet verder uitweiden over het opgehaalde bedrag of de waardering.

Sofina

Er zit ook een Belgisch luik aan de app. Sinds 2016 heeft de investeringsgroep Sofina een belang van 8,7 procent in de start-up. Eerder dit jaar deed Sofina wel ‘een klein percentage’ van de hand, maar ze zit er nog altijd stevig in. Ook Verlinvest, de holding van de AB InBev-familie de Spoelberch, stapte in 2017 in het bedrijf en zou zo’n 5 procent bezitten.

Mocht Sofina zijn aandelen nu verkopen, zou de investeerder in één klap 800 miljoen euro rijker worden, bij Verlinvest komt het op 460 miljoen. Dat is respectievelijk 21 en 17 keer meer dan het ingelegde bedrag.

Tweede waardevolste start-up

De jongste kapitaalronde van Byju’s werd geleid door Silver Lake, die eerder al geld pompte in onder meer Airbnb, en ook bestaande investeerders als Tiger Global, General Atlantic en Owl Ventures namen deel aan de ronde.

De app, die er tijdens de Indiase lockdown 20 miljoen gebruikers bij kreeg, is nu de tweede meest waardevolle start-up van India. Hij moet alleen het e-commerceplatform Paytm laten voorgaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20