Belgen reizen 8 procent meer in deze herfstvakantie: “Mensen hebben nood aan zon”

Er gaan meer Belgen op reis deze herfstvakantie. Dat is uiteraard goed nieuws voor de sector, die door de coronapandemie een flinke terugval kende. Business AM sprak erover met Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van de Vereniging van Reisbureaus.


Beluister hier het volledige gesprek met Koen van den Bosch:


De essentie: De groei is toe te schrijven aan de langere herfstvakantie in Wallonië en het slechtere weer. De reissector heeft nog altijd wat schade in te halen na de coronacrisis, maar gaat er dus wel op vooruit.

  • Van den Bosch: “Het reizen gaat al het hele jaar vooruit, in vergelijking met vorig jaar wordt er een goeie 5 procent meer gereisd. Voor de herfstvakantie is dat 8 procent meer. Dat zien we zowel in aantal klanten als in omzet. En de omzet stijgt procentueel sterker dan het aantal klanten. Dat is een goede zaak voor de reisbedrijven.”
  • “Er zijn verschillende redenen waarom er meer gereisd wordt tijdens de herfstvakantie. In Wallonië heeft men dit jaar twee weken vakantie. Mensen gaan daardoor iets langer op reis, we zien dat ook aan de bestemmingen die gekozen worden.”
  • “In Vlaanderen zien we dat mensen door het druilerige weer nood hebben aan zon. Vooral zonnige bestemmingen doen het goed, zoals de Canarische en de Kaapverdische eilanden, Turkije, Portugal en Tunesië.”
  • “Vakanties via de reisprofessionals naar Nederland en Frankrijk boeten in aan populariteit. Dat heeft ook mogelijk met het weer te maken”, denkt van den Bosch.
  • “Als sector hebben we nog steeds wat in te halen. Sinds de coronaperiode hebben we een serieuze inhaalbeweging gemaakt. Maar langs de aanbodzijde is het aantal vluchten nog altijd niet op het niveau zoals het voor corona was. Op bepaalde bestemmingen zijn er ook zaken nog niet helemaal open. Maar het gaat zeker de goede kant uit.”

(nd)

Meer