Uit het jaarrapport van de Belgische e-commercefederatie Becom blijkt dat de Belgen vorig jaar 17,4 miljard euro hebben uitgegeven aan onlineaankopen. Dat is recordbedrag. “De cijfers bevestigen dat e-commerce zich steeds dieper verankert in het koopgedrag van de Belgische consument”, zegt Greet Dekocker, managing director van Becom.
Key takeaways
- De Belgen kopen almaar meer spullen online. Vorig jaar hebben ze een recordbedrag van 17,4 miljard euro gespendeerd aan internetaankopen.
- Becom telde ook 179 miljoen transacties, wat een toename van bijna 5 procent is in een jaar tijd.
- Kledij blijft de populairste aankoop online, terwijl er het meeste geld wordt gespendeerd aan reispaketten.
In het nieuws: Online winkelen wint aan populariteit bij de Belg.
- Alle Belgen samen hebben vorig jaar maar liefst 17,4 miljard euro gespendeerd in webwinkels. Dat is een toename met 6,7 procent in vergelijking met 2023. Becom telde ook 179 miljoen transacties, wat een toename van bijna 5 procent is in een jaar tijd.
- “Vooral in de tweede helft van het jaar zien we een enorme toename in het aantal onlineaankopen. De start van het schooljaar, Black Friday en de eindejaarsperiode vol cadeautjes dragen daar zeker toe bij”, voegt Dekocker eraan toe.
- Door de toename van het aantal internetaankopen vorig jaar is er ook een belangrijke kaap gerond: voor het eerst deden Belgische consumenten 25 procent van al hun jaarlijkse uitgaven van producten en diensten online. Ze spendeerden gemiddeld 97 euro bij zo’n onlineaankoop.
- Uit het jaarrapport van de e-commercefederatie blijkt ook dat 96 procent van de Belgen boven 15 jaar het afgelopen jaar weleens online heeft gewinkeld.
Belgen kopen massaal kleding online
Details: Aan wat geven de Belgen online geld uit?
- Becom telde vorig jaar maar liefst 32,3 miljoen transacties voor kleding. Daarmee is kledij, net zoals vorig jaar, de populairste internetaankoop.
- Voorts kochten de Belgen ook veel games en gokspelletjes (24,4 miljoen transacties) en media- en entertainmentdiensten zoals streaming (18,1 miljoen transacties).
- Het meeste geld werd dan weer gespendeerd aan reispakketten (4 miljard euro in totaal) en vliegtickets (2,3 miljard euro). Ook in die top drie staat kleding (1,7 miljard euro).
- “Belgen voelen zich steeds meer vertrouwd om online te shoppen. Ze geven dan ook steeds meer uit wanneer ze dit doen. Die toename is niet alleen toe te schrijven aan de inflatie, die het afgelopen jaar 4,3 procent bedroeg”, verduidelijkt Dekocker. “De cijfers bevestigen dat e-commerce zich steeds dieper verankert in het koopgedrag van de Belgische consument. Online shoppen blijft groeien in ons land, zowel lokaal als op marktplaatsen waaronder wellicht ook Chinese platformen.”
Opgemerkt: Tot slot blijkt uit het jaarrapport dat de Belgen almaar vaker gebruikmaken van hun pc of smartphone om bus-en treintickets te kopen. Zo stegen de onlineaankopen voor het openbaar vervoer afgelopen jaar met maar liefst 15 procent.
- “De stijgende onlineverkoop van treintickets is een interessant voorbeeld van hoe we als consument steeds vaker ook naar onlineaankopen evolueren. In veel categorieën zien we dat de onlineverkoop stijgt, terwijl de offlineverkoop afneemt”, aldus Dekocker. “Opvallend daarbij is de aankoop van ‘diensten’, zoals pakketreizen, openbaar vervoer en verzekeringen. Maar liefst 6 op de 10 diensten kopen we vandaag eerder online dan offline. We merken bovendien dat AI ook een rol begint te spelen bij ons online aankoopgedrag. Sommigen zetten ChatGPT bijvoorbeeld al in als een persoonlijke shoppingassistent of zoekmachine. Die trend zal zich in 2025 helemaal doorzetten.”
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.