Belg wordt voorzitter van Britse telecomgroep Vodafone

De Belg Jean-Francois Van Boxmeer wordt voorzitter van de raad van bestuur bij de Britse telecomgroep Vodafone. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

In februari maakte Van Boxmeer bekend dat hij in juni de Nederlandse bierbrouwer Heineken zou verlaten. Hij was meer dan 35 jaar actief bij de het Nederlandse bierconcern, waarvan 15 jaar als CEO.

Sinds 2001 is hij lid van de raad van bestuur, en vier jaar later werd hij tot CEO verkozen. In de jaren die volgden deed hij tal van overnames. In België ging onder andere Alken-Maes naar de Nederlanders. Van Boxmeer deed in zijn eerste tien jaar als CEO liefst vijftig overnames. Onder zijn beleid is het bedrijf in omzet meer dan verdubbeld.

Van Boxmeer vertrekt bij Heineken uit eigen beweging. ’Ik voel dat het moment daar is voor een generatiewissel’, zei de Belg in februari. 

Per 28 juli gaat hij nu bij Vodafone aan de slag als niet-uitvoerend bestuurder. In november volgt hij dan Gerard Kleisterlee opvolgen als bestuursvoorzitter. 

Vodafone is de op British Telecom na grootste telecomoperator van het Verenigd Koninkrijk. In België behoort Proximus tot het partnernetwerk van Vodafone. De Vodafone groep bezat tot 2006 nog een kwart van de aandelen in Proximus. In dat jaar werden de aandelen verkocht aan Belgacom.

De benoeming van Van Boxmeer is overigens nog niet definitief. Indien de aandeelhouders het willen kunnen ze tijdens een algemene jaarvergadering op 28 juli tegen de benoeming stemmen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20