Belg verwacht zich aan een zomer met veel muggen en teken

Een aanzienlijk deel van de Belgische bevolking verwacht een zomer met veel muggen en teken. Dat blijkt uit een onderzoek van de merken Vapona en Zen’sect, producenten van insecticides, bij duizend Belgische consumenten. De oorzaak voor die vrees moet volgens de onderzoekers worden gezocht bij de afwisselend natte en warme weersomstandigheden tijdens de voorbije lente, waardoor een uitstekende biotoop voor de groei van insecten werd gecreëerd.

Uit de enquête bleek dat 25 procent van de respondenten verwacht deze zomer door insecten meer geplaagd te zullen worden dan normaal. De grootste hinder wordt verwacht van muggen (76 procent), gevolgd door vliegen (72 procent) en mieren (56 procent). Verder in de lijst verschijnen ook teken (38 procent), wespen (37 procent) en spinnen (29 procent).

Beschermende kledij

Bij Belgen met reisplannen – 56 procent van de bevolking – verwacht 45 procent op vakantie door insecten gestoord te zullen worden. Die vrees heeft bij 40 procent van de ondervraagden mee een impact op de keuze van de vakantiebestemming.

De bagage van de reiziger omvat dan ook geregeld insectenspray (62 procent) en beschermende kledij (29 procent). Bovendien zegt 30 procent van de ondervraagden zich een vakantie te herinneren die door een insectenbeet bij henzelf of een van hun medereizigers werd verpest.

Insecten vormen bij een brede waaier van menselijke activiteiten een storende factor. Tijdens het eten vindt men vooral de vlieg irritant (67 procent), maar in de slaapkamer zorgt daarentegen de mug voor de meeste overlast (78 procent). Bij boswandelingen worden vooral teken gevreesd (70 procent), terwijl barbecues in sterke mate door wespen zouden kunnen worden verpest (43 procent).

Om de overlast door insecten zo veel mogelijk te beperken, grijpt de mens naar een breed arsenaal beschermingsmiddelen. Vliegen worden vooral bestreden door het plaatsen van horren en het vermijden van stilstaand water (24 procent). Anderen grijpen echter naar een lokmiddel (16 procent) of insectensprays (11 procent). 

Bij muggen wordt in eerste instantie beroep gedaan op een lichaamsspray of lotion (25 procent), terwijl 11 procent voor een elektrisch apparaat of een lokmiddel opteert. Bij de teken is er vooral sprake van een aangepaste kledingkeuze (35 procent).

Op reis wordt vooral een insectenspray als verdedigingsmiddel meegenomen (62 procent), maar ook denkt men aan een bescherming met kleding met lange mouwen en broekspijpen (29 procent) of elektrische verstuivers (14 procent).

Verdediging

Entomoloog Peter Berx merkt op dat de bevolking zelf heel wat maatregelen kan nemen om de overlast door insecten zo veel mogelijk te beperken. Hij wijst er daarbij op dat vliegen vooral op afval en keukenresten afkomen, terwijl wespen een voorliefde vertonen voor suikers in onder meer frisdranken en bier.

Muggen zijn daarentegen vooral rond stilstaande waterpartijen te vinden. Wie dan ook de nodige maatregelen neemt om de dieren van die plekken weg te houden, zal volgens de entomoloog ook met veel minder overlast te kampen krijgen.

Ook het risico op insectenbeten met zware consequenties blijft volgens Peter Berx in België relatief beperkt. “In het algemeen zijn insectenbeten in België vrij onschuldig”, merkt de entomoloog op. “De lokale soorten muggen dragen bijvoorbeeld immers geen gevaarlijke virussen zoals dengue of zika.”

“Wie op reis gaat naar een exotische bestemming doet er uiteraard wel verstandig aan om zich te informeren over mogelijk risico’s en de nodige voorzorgen te nemen om zich tegen de gevaren te beschermen.”

De Belg blijkt vooral bang voor prikken en beten van wespen (78 procent), teken (69 procent) en muggen (50 procent). Daarbij worden vooral tekenbeten met een gevaar voor de gezondheid gelinkt. “Tekenbeten zijn gelukkig meestal onschuldig, maar echter ook niet volledig zonder risico, want mogelijk kunnen ze de ziekte van Lyme overdragen”, stipt Peter Berx nog aan.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.