Cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat leren ons dat de Belgen een hoog loon krijgen in vergelijking met veel andere lidstaten van de Europese Unie (EU). Een Belgische werknemer verdiende in 2023 gemiddeld net geen 58.000 euro bruto per jaar. Dat is ruim de helft meer dan het Europese gemiddelde.
Key takeaways
- Het gemiddelde loon van België is 53 procent hoger dan het Europese gemiddelde.
- Ons land valt net uit de top drie van EU-lidstaten met de hoogste jaarlonen (bruto).
- Voorts zagen de Belgische werknemers in 2023 hun loon toenemen met bijna 9 procent. Ook dat cijfer ligt boven het Europese gemiddeld.
In het nieuws: De doorsnee werknemer in België heeft, herberekend naar voltijdse banen, 57.989 euro bruto verdiend in 2023.
- Daarmee liggen de lonen in ons land fors hoger dan het Europese gemiddeld. Een werknemer in de Europese Unie (EU) verdiende vorig jaar gemiddeld 37.900 euro. Het gemiddelde loon in België ligt met andere woorden 53 procent hoger.
- De loonstatistieken van Eurostat zijn gebaseerd op een combinatie van de nationale rekeningen van de lidstaten en werknemersbevragingen.
Details: Hoewel een Belg gemiddeld ruim 50 procent meer verdient dan het Europese gemiddelde, zijn er lidstaten waar de lonen nog hoger liggen.
- Ons land valt net uit de top drie. In Ierland (58.679 euro), Denemarken (67.604 euro) en Luxemburg (81.064 euro) lagen de gemiddelde jaarlonen in 2023 nog hoger.
- In Bulgarije verdienen de werknemers dan weer het minste geld. Zij moesten in 2023 na een jaar werken tevreden zijn met een gemiddeld loon van 13.503 euro. Hongarije (16.895 euro) en Griekenland (17.013 euro) vervolledigen de top drie van EU-lidstaten met de laagste jaarinkomens.
Belgische lonen met bijna 9 procent gestegen
Details: In welke landen is het loon het meest gestegen?
- Voorts tonen de cijfers van Eurostat aan dat de lonen in ons land tussen 2022 en 2023 ook forser zijn gestegen dan het Europese gemiddeld. De Belgische werknemer zag vorig jaar zijn loon toenemen met 8,9 procent, terwijl de stijging op Europees niveau beperkt bleef tot 6,5 procent.
- De loonstijgingen waren in sommige landen nog forser. België staat binnen dit segment slechts op de 11e plaats. De top tien van stijgers wordt gedomineerd door Centraal- en Oost-Europese landen, met Roemenië (+17,8 procent tot 17.739 euro) op kop.
- Ook in twee van de drie landen met de hoogste jaarlonen, Luxemburg en Ierland, is er sprake van forse stijgingen, met respectievelijk 7,5 en 8 procent.
Opgemerkt: In één land is het gemiddelde loon gedaald vorig jaar.
- In Zweden viel het gemiddelde jaarloon, omgerekend naar euro, met 4 procent terug tot 44.619 euro.
Indexering in 2025
Ook dit: Veel Belgische werknemers zullen bij de start van het nieuwe jaar hun loon verder zien toenemen.
- België is één van de weinige landen waar de lonen automatisch worden aangepast aan de stijgende levensduurte. Hoe en wanneer die automatisch loonindexering gebeurt, is afhankelijk van het paritair comité waaronder je valt. Voor zo’n 1 miljoen Belgen gebeurt die indexering bij de start van 2025. Volgens een (voorlopige) berekening van het sociaal secretariaat Securex zullen zij hun lonen zien stijgen met 3,5 procent.