Belfius: “TINA is weg. Obligaties zijn weer een echt alternatief voor aandelen”

Belfius: “TINA is weg. Obligaties zijn weer een echt alternatief voor aandelen”
Getty Images

Tot een jaar of twee geleden zwaaide TINA (“there is no alternative”) de plak over de beurs. De rendementen op obligaties waren zo laag, dat er volgens beleggers geen alternatief was voor aandelen. Maar nu breken er heel andere tijden aan, zeggen de vermogensbeheerders van Belfius Asset Management in hun vooruitblik op 2024.

De essentie: “Grijp de obligatie-opportuniteiten”, is een van de beleggingsadviezen van Belfius. “Dankzij de hogere rente wordt de obligatiemarkt een echt alternatief voor de aandelenmarkt. Maar kies niet voor de kortste looptijden en zoek bedrijfsobligaties van goede kwaliteit.”

Grafisch: De evolutie van de rendementen voor Duits staatspapier illustreren de trendbreuk.

  • Twee jaar geleden (de zwarte lijn) waren er alleen maar negatieve rendementen, over alle looptijden heen.
  • Dat is een jaar later fors verbeterd en vandaag (de rode stippellijn) zijn de rendementen nog beter, met bijna 3 procent voor eenjarig papier en rendementen boven 2,5 procent voor looptijden langer dan vijftien jaar.
  • “Eind 2021, toen de Duitse tienjaarsrente ongeveer -0,5 procent bedroeg en de Amerikaanse tegenhanger het bescheiden hield rond 1,5 procent, was TINA aan de orde”, zegt portfolio-manager Anne-Sophie Landtmeters. “Maar nu de rente hoger staat, 2,4 procent voor Duitse obligaties en 4,3 procent voor de Amerikaanse Treasuries op tien jaar, is er wel een volwaardig alternatief voor aandelen, namelijk obligaties.”

Herbeleggingsrisico

Opmerkelijk: De rentes voor korte looptijden liggen momenteel hoger dan op lange termijn. Daardoor is het verleidelijk om in kortlopend papier te stappen. Denk maar aan de eenjarige staatsbon. Maar Landtmeters wijst op het herbeleggingsrisico: “Dan loop je het risico dat je op eindvervaldag niet meer dezelfde hoge rentes als vandaag vindt en je tevreden moet stellen met lagere rentevoeten. We raden dan ook om ook voor langere looptijden te kiezen, zodat je de huidige hogere rendementen vastlegt voor ene langere periode. Zo anticipeer je op toekomstige renteverlagingen.”

In de praktijk: Belfius Asset Management zelf is sinds einde vorig jaar in de weer om het obligatiegedeelte van zijn beleggingsportefeuilles op te bouwen, met significante versterkingen in de zomer en de herfst van dit jaar.

  • “Die strategie heeft vruchten afgeworpen en een positief rendement opgeleverd”, klinkt het.
  • Naast overheidsobligaties zijn de vermogensbeheerders voorstander van bedrijfsobligaties, mits de onderliggende onderneming een sterke kredietrating heeft. Geen junk dus, maar alleen investment grade.
  • “We vermijden bedrijven met een hoge schuldenlast. Die zijn kwetsbaar omdat ze in de komende kwartalen moeten herfinancieren tegen veel hogere rentetarieven dan in de afgelopen jaren.”

Een richtcijfer: “In onze obligatiespreiding handhaven we een duidelijke voorkeur voor bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit, die het historisch gezien goed hebben gedaan in een context van grote macro-economische risico’s zoals vandaag. Voor deze component van de portefeuille gaan we uit van een rendement van ongeveer 4 procent bruto over een periode van vijf jaar.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.