Op donderdag bedroeg de koers van stablecoin Tether kortstondig 95 dollarcent; nochtans is deze cryptomunt in het leven geroepen om gelijke tred te houden met de dollar. Sindsdien hebben beleggers meer dan 7 miljard dollar aan Tether onttrokken.
Beleggers trekken meer dan 7 miljard dollar terug uit Tether: spat cryptozeepbel door stablecoins zonder gedekte waarde?
Waarom is dit belangrijk?
Tether is een cruciaal onderdeel van de cryptomarkt, en vergemakkelijkt elke dag miljarden dollars aan transacties. Beleggers parkeren hun geld vaak bij het token in tijden van verhoogde crypto-volatiliteit.De circulating supply van Tether is afgegleden van ongeveer 83 miljard dollar een week geleden tot minder dan 76 miljard dollar vandaag, volgens gegevens van datasite CoinGecko.
Volgens Frances Coppola, een onafhankelijke econome die door het zakenmedium CNBC werd geïnterviewd, waren het de cryptobeurzen – en niet de kleine beleggers – die, bij een groothandelstransactie, miljarden dollars uit Tether haalden.
Om Tethers in te wisselen voor dollars via de website van het bedrijf, moeten klanten namelijk een minimale opname van 100.000 dollar doen. “De klanten ervan zijn echter de exchanges“, wierp Coppola op. “Vervolgens verkopen de beurzen de tokens aan handelaren, (…) en kleine beleggers.”
Quasi-waardeloze handelspapieren
De meeste stablecoins worden gedekt door fiatreserves, met het idee dat ze genoeg onderpand hebben voor het geval dat gebruikers besluiten hun geld op te nemen. Maar bij een nieuwe soort “algoritmische” stablecoins, zoals TerraUSD, of UST, is geprobeerd de dollarkoppeling op een code te baseren. Dat is de laatste tijd op de proef gesteld. Zeker nu beleggers crypto ineens niet meer lusten.
Vroeger beweerde Tether dat al zijn tokens één-op-één gedekt waren door dollars die in een bank waren opgeslagen. Na een schikking met de procureur-generaal van New York onthulde het bedrijf echter dat het vertrouwde op een reeks andere activa om zijn token te ondersteunen. Zo stond in een vernietigend rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorig jaar te lezen dat de waarde van USDT-munten niet steunt op echte dollars, maar op quasi-waardeloze handelspapieren, bijgehouden door ondernemingen in de Kaaimaneilanden.
Door de crash van TerraUSD zijn opnieuw alle schijnwerpers gericht op de reserves achter Tether. Toen Tether voor het laatst zijn uitsplitsing van de reserves bekendmaakte, omvatten contanten ongeveer 4,2 miljard dollar van zijn activa. De overgrote meerderheid – 34,5 miljard dollar – bestond uit ongeïdentificeerd schatkistpapier, terwijl 24,2 miljard dollar van zijn tegoeden bestond uit handelspapier.
Tether is herhaaldelijk geconfronteerd met oproepen tot een volledige audit van zijn reserves. In juli 2021 zei het bedrijf aan het zakenmedium CNBC dat het een kwestie van “maanden” was vooraleer er een audit werd uitgevoerd. Iets dergelijks zou nog steeds niet zijn gebeurd.
“Wake-up call”
Regelgevers maken zich almaar meer zorgen over stablecoins, vanwege de risico’s voor beleggers en het financiële systeem in het algemeen. Verschillende functionarissen en bestuurders (zoals ECB-voorzitter Christine Lagarde) hebben al meermaals hun bezorgdheden geuit. De liberale publicatie The Economist muntte dan weer de term not so stable-coins …
Zo zei de gouverneur van de Franse centrale bank, Francois Villeroy de Galhau, dat de recente crypto-volatiliteit als een “wake-up call” voor regelgevers wereldwijd moet worden beschouwd. Stablecoins zouden het financiële systeem kunnen ontwrichten als ze ongereguleerd blijven, zei Villeroy. Hij voegde eraan toe dat ze “een ietwat verkeerde naam” hebben.
Ondertussen opperde Fabio Panetta, lid van de directie van de Europese Centrale Bank, dat stablecoins zoals Tether “kwetsbaar zijn voor runs“, verwijzend naar “bank runs” waarbij klanten massaal hun geld bij een financiële instelling afhalen. De Europese Unie is van plan om stablecoins onder streng regelgevend toezicht te brengen met nieuwe regels die bekend staan als de Markets in Crypto-assets Regulation, of kortweg MiCA.
(ns)