Je kunt in veel meer zaken beleggen dan aandelen, obligaties of cryptomunten. Maar in welke beleggingsinstrumenten heeft de Belg nog interesse? Uit de jongste beleggersbarometer van de grootbank ING blijkt alvast dat veel landgenoten vertrouwen hebben in kunst als een investering.
In het nieuws: De rondvraag van ING toont aan dat 39 procent van de respondenten ervan overtuigd is dat kunst de komende tien jaar meer zal opleveren dan een gediversifieerde aandelenportefeuille. 22 procent denkt net omgekeerd.
Details: En wat met andere alternatieve beleggingen?
- 27 procent denkt dat antiek de komende tien jaar rendabeler zal zijn dan een belegging in de aandelenmarkten. 28 procent is ervan overtuigd dat de aandelen het beter zullen doen.
- We zien een soortgelijke tendens bij oldtimers. 27 procent verwacht dat zo’n investering op middellange termijn de aandelenmarkten kan kloppen. 30 procent denkt dat het omgekeerde waar zal zijn.
- Postzegels lijken nog heel weinig beleggers aan te spreken. Slechts 14 procent van de respondenten denkt dat zo’n belegging het het komende decennium beter zal doen dan een gediversifieerde portefeuille, tegenover 40 procent die het omgekeerde denkt.
- Wat wijn betreft, zijn de meningen verdeeld. 30 procent van de beleggers gelooft niet dat wijn meer zal opbrengen dan een aandelenportefeuille, tegenover 23 procent die daar wel van overtuigd is.
- Maar: de jongere beleggers (<35 jaar) denken daar duidelijk anders over: liefst 38 procent ziet een wijnbelegging beter presteren, terwijl minder dan een kwart geen heil ziet in wijn als belegging.
- “Beleggen in alternatieve activa vraagt een grote mate van expertise, deze markten zijn over het algemeen vrij illiquide en de transactiekosten liggen er een stuk hoger dan op de financiële markten”, merkt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, op. “Toch spreekt de aard van de belegging blijkbaar heel wat mensen meer aan dan de weinig tastbare aandelenmarkt.”
Vooral Franstalige geloven in de prestaties van alternatieve beleggingen
Opgemerkt: Voor elk van de alternatieve beleggingen die ING heeft voorgelegd aan de respondenten, met uitzondering van postzegels, is het percentage Franstalige beleggers die denken dat die categorie het beter zal doen dan een gediversifieerde aandelenportefeuille hoger dan het percentage respondenten die het tegendeel denken.
Ook dit nog: Indien mogelijk, zou een aanzienlijk deel van de Belgen bereid zijn om te beleggen in een fonds dat zich toespitst op alternatieve beleggingsinstrumenten.
- Een op de drie Belgen zou geïnteresseerd zijn in een fonds dat belegt in kunst.
- Bij beleggers jonger dan 35 jaar overweegt zelfs de helft geld in een dergelijk fonds te stoppen.
- Een fonds dat belegt in oldtimers zou, net als een wijnfonds, 22 procent van de Belgische beleggers kunnen bekoren
- Bij de jongere beleggers zouden maar liefst vier op de tien een instap in een wijnfonds overwegen.
- Vanden Houte voegt eraan toe dat er al een beperkt aantal fondsen bestaan die gericht zijn op alternatieve activa. “Bij de schaarse fondsen die zich op deze alternatieve activa hebben gericht vielen in het verleden heel weinig succesverhalen te bespeuren”, waarschuwt hij.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.